Čizmica za Svetog Nikolu

Sveti Nikola je zaštitnik djece, mornara, djevojaka, trgovaca, studenata, putnika…, a slavimo ga 6. prosinca svake godine ui u njegovu čast roditelji daruju svoju djecu simboličnim darovima koji se stavljaju u čizmicu. Znate li zašto u čizmicu? Ja sam sad tek saznala iz ove legende.

U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, ali izgubio je carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri, koje bi se mogle udati, ali im nije mogao dati miraza. I nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom i mladošću svojih kćeri, da tako zaradi. One su se pomolile Bogu, da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sv. Nikola nekako je doznao za tu odluku nesavjesnog oca pa uzme vrećicu, napuni je zlatnicima, umota u platno i, prišuljavši se noću potajno do kuće, ubaci zamotane zlatnike kroz prozor. Otac onih djevojaka začudio se, kad je ujutro našao tako veliki novac. Vidjevši kako je svota dovoljna, čak i prevelika da časno uda jednu kćer, opremio je i dade joj miraz. To se dogodi i po drugi put; nađe, jednog jutra i drugu vrećicu sa zlatnicima. Spremi on i srednju kćer. Dalje priča ima dva kraja:

A kad je i to bilo gotovo, sve mu je nešto govorilo, da će onaj dobrotvor i po treći put doći pa ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. I doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

Drugi kraj priče ide ovako: Nikola je vidio da ga otac djevojaka čeka, pa se domislio, popeo na krov i zlatnike ubacio kroz dimnjak. Kako su se na otvorenom ognjištu sušile čarape, zlatnici su pali u njih, i od tuda dolazi stavljanje poklona bilo u čarape ili čizmice, i Djed Mraz koji poklone spušta kroz dimnjak.

Tko je Sveti Nikola?

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji ime dobija po stricu biskupu u Miri. Postao je svećenik jer je želio širiti ljubav i dobrotu. Kad mu je stric, koji je bio biskup, umro svi su mislili da će ga Nikola naslijediti no on to nije želio pa je pobjegao u Palestinu. Kasnije je postao biskup i dane je provodio pomažući ljudima u nevolji i šireći vjeru.

Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece.

U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 327. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Ovo je vrlo jednostavna i praktična izrada čizmice koja mi je slučajno pala na pamet. Bilo mi je samo važno da bude vodootporna. Pronašla sam neku crvenu vrećicu koja je dovoljno čvrsta. Dobro je kod vrećice to što sam morala spojiti samo jednu stranu, a drugu stranu sam iskoristila onakvu kako je, jer je vrećica već zatvorena. Imala sam sreću što svekar i svekrva imaju zavarivač vrećica pa sam zatvorila vreću pomoću njega, a može se i klamati, ali mora biti klamano na gusto iako klamanjem nije tako uredno kao zavarivačem. Ukrasila sam je salvetom pomoću salvetne tehnike (decoupage) da razbijem monotoniju i da bude ljepša. Dijete ionako interesira više što je unutra nego kakva je vreća.

Čizmica se isto tako može sašiti ili isplesti ili naheklati. Evo još jedna čizmica koju sam napravila nećaku Petru. Od materijala koje sam imala doma sam iskrojila dvije poloviced čizme, sašila iglom i koncem. Ukrasila sam bojama za tekstil zvjezdice i decoupageom zalijepila anđela. Pošto je podloga tamna, da bi anđeo došao do izražaja treba podlogu premazati svijetlom akrilnom bojom. Ime sam napisala kontur pastom za tekstil i sve sam zapeglala da se boja fiksira. Obavezno preko neke krpe da to bude sigurno za peglu.

Objavljeno u rubrici pokloni, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , . Označi link.