Brodići od stiropora

Kako nam je napokon došlo pravo ljeto, djeca me sve češće mole da im u neku kadicu nalijem vode kako bi se igrali na terasi. Moram priznati da im je voda u kadici čak zanimljivija od velikog bazena i igre s vodom u kadici traju puno duže od kupanja u bazenu. Onda uzmu sve svoje male igračkice iz kinder jaja i traže na čemu bi one mogle ploviti po vodi. Imaju jedan plastični brodić no dosta je velik i zapravo, ni sama ne znam zašto, ne vole se baš igrati njime. Palo mi je na pamet kako bi brodići napravljeni od stiropora bili savršeni.

Na taj način bi sasvim prirodno i spontano vidjeli da neki materijali poput stiropora plove u vodi. Sjetila sam se da sam nešto slično vidjela u jednoj knjizi „Zabavljajte se reciklirajući – Ručni radovi za djecu“ koju imamo kod kuće no kad sam pogledala samu izradu, činilo mi se previše kompliciranja oko tako jednostavne stvari. Moj muž je osoba koja voli sve mjeriti i napraviti sve na milimetar, a ja sam pak potpuno drugačija. Radije ću nešto probati napraviti 5 puta pa će mi tek od šeste uspjeti.

Tako sam uzela stiropor, skalpel i pištolj za vruće ljepilo. Skrojila sam brodić, izrezala stiropor na komade željene veličine (sve od oka) te ih zalijepila vrućim ljepilom tako da sam dobila oblik broda. Za jedro sam uzela štapić za ražnjiće i pretrgla ga na pola. Na njega sam napiknula izrezani tuljac od wc papira. To se kasnije pokazalo kao ne baš najbolja ideja jer smo jedro trebali nekoliko puta mijenjati pošto se često razmočilo. Vjerujem da bi neka kruta tkanina ili plastična, deblja folija koja se može probušiti bila bolja. No, na greškama se uči, drugi put ću se vjerojatno bolje snaći.

Nemojte očekivati da će ovaj brodić biti vječan, ali bit nije u dugotrajnosti i dugovječnosti igračaka nego je bitno koliko dijete saznanja dobije od pojedine igračke. A po meni je isto tako bitno naučiti djecu kako se baš sve ne treba kupiti nego da je super stvar iz priručnih materijala napraviti nešto novo i zanimljivo.

Ako su vaša djeca malo veća, mogu vam pomoći u izradi brodića. Zapravo i nije bitno da li su stariji, nego da li su zainteresirani za izradu. Uvijek možete pronaći nešto što mogu raditi. Plastičnim noževima mogu probati rezati dijelove stiropora za brodić ili pak flomasterima ukrasiti jedro. Zapamtite kako zapravo nije bitno da li će ovaj brodić izgledati kao pravi brodić. Bitnije je da vaša djeca sudjeluju u samoj izradi jer će im to iskustvo priuštiti stvarno puno zadovoljstva i novih saznanja. Moji, ovog puta jednostavno nisu bili zainteresirani.

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.