Božićna zvijezda – simbol Božića

Božićnu je zvijezdu 1828. u brdima Meksika otkrio ambasador SAD-a, Joel Poinsette. Oduvijek me zanimalo zašto se ta biljka uopće zove božićna zvijezda i kako je postala na neki način simbol Božića. Postoji legenda o tome kako je božićna zvijezda dobila ime.

“U jednom malom selu djeca su na Badnjak sa župnikom ukrašavali u crkvi oltare i jaslice. Svako je dijete donijelo od kuće neki ukras da oltari budu što raskošniji. No siromašni brat i sestra, Pablo i Maria, nisu imali doma nikakav ukras, a ni novaca, pa su donijeli jednu neuglednu biljku koju su pronašli uz ogradu. Zbog toga su im se druga djeca smijala i rugala. No, sutradan kad su se svi ponovno okupili u crkvi, imali su što vidjeti. Dogodilo se čudo. Neugledna i nimalo lijepa biljka pretvorila se u prekrasan cvijet s crvenim i zelenim listovima kojemu su Maria i Pablo dali ime – božićna zvijezda.

Ne mogu zamisliti Božić bez božićne zvijezde (Euphorbia) zbog njenih zelenih i crvenih listova. Problem je  s tom lončanicom što joj crveni listovi relativno brzo otpadnu pa smo je uvijek poslije Božića bacili. Sad kad imam svoj dom i ja sam sebi kupila jednu božićnu zvijezdu. Bila je mala i neugledna, ali kupila sam je svejedno jer sam ionako mislila da ću je poslije Božića baciti. To je bilo prije tri godine, a ja još uvijek imam onu istu neuglednu biljku, naravno bez crvenih brakteja. Čitala sam u knjizi Biljke u stanu i na balkonu 2 iz serije priručnika za vrt i dom da se crveni listovi mogu dobiti regulacijom dužine dana. Učinak se postiže tako da se posuda s biljkom prekrijemo crnom folijom 14 sati dnevno. Najbolje je foliju staviti predvečer, a skinuti je prijepodne slijedećeg dana. Taj postupak treba ponavljati 8 tjedana. Ja osobno to nisam probala, već sam taj problem riješila trikom.

Jednostavno sam ružnu neuglednu ukrasnu teglu u kojoj se nalazi božićna zvijezda ukrasila salvetnom tehnikom. Za ovaj vam postupak trebaju akrilne boje, salvetno ljepilo, medij za raspucavanje, kistovi, lak i salvete. Motiv je naravno cvijet božićne zvijezde. Postupak ukrašavanja keramičke tegle suprotan je onom kako se ukrašava staklo. Izabrala sam crnu i bijelu akrilnu boju da bolje dođe do izražaja i naravno na sve to crveni cvjetovi božićne zvijezde odlično pristaju. Crnu boju sam izabrala kao temeljnu jer će se ona vidjeti kroz bijelu. Kad se nanese prva boja, mora se dobro osušiti. Boju možete nanositi kistom ili spužvicom. Ja sa se ovaj puta odlučila za kist, iako sam morala na neke mjesta više puta nanositi jer je tegla dosta glatka pa se boja nije primila onako kako sam to zamislila. Nakon toga se nanosi medij za raspucavanje. U jednom smjeru, dakle ili gore-dolje, ili lijevo-desno i to ne predebeli sloj, ravnomjerno. Nakon što se to osuši, nanosi se druga boja, u mom slučaju bijela i ona se raspucava. Kod nanošenja druge boje potrebno je paziti da se ne nanosi dva puta na isto mjesto i zbog toga je možda bolje nanositi je spužvicom. Na kraju se lijepe motivi salvete pomoću salvetnog ljepila. Potrebno jeodvojiti sve slojeve salvete i nanositi zadnji na koji je motiv otisnut. To treba raditi polako i nježno da se salveta, koja je u tom jednom sloju jako tanka, ne potrga. S obzirom na to da se biljka zalijeva, dobro bi bilo premazati lakom da voda ne uništi vaš trud i da boja bude zaštićena.

Istim tim motivom sam prošle godine kad sam bila na tečaju salvetne tehnike (decoupage) ukrasila sam veliku kuglu od stiropora. Objesila sam je na plafonjeru i doista je poseban ukras našeg doma i plijeni pogled.

A možete ukrasiti i tanjur ako idete nekamo u posjet ili na rođendan, a pogotovo sad kad se bliži Božić, ovaj je motiv idealan. Salvetnu tehniku na staklu pogledajte u postu decoupage na staklu.

Objavljeno u rubrici Božić, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.