Anđeli od kartona

Za izradu anđela od kartona potrebno nam je:

 • tuljac od papirnatih ručnika,
 • ljepilo za drvo,
 • kistovi,
 • jedno ispuhano jaje,
 • zlatni sprej,
 • flomaster,
 • vuna,
 • stare novine ili neki stari papir koji vam ne treba,
 • ljepilo ili pištolj za vruće ljepilo
 • bijeli papir
 • bijela tempera

Stare novine natrgamo na trakice otprilike 10 x 2 cm. Možete iskoristiti i stari papir koji vam više ne treba. U jednu posudicu umiješamo ljepilo za drvo i vodu (omjer može biti pola – pola ili mrvicu više vode). Djecu zaštitite pomoću starih košulja ili nečeg sličnog. Ne zaboravite zaštiti i površinu na kojoj će raditi. Dajte im kistove i neka svaku trakicu novinskog papira premažu sa smjesom ljepila i vode te onda trakice ljepe na tuljac. Isto tako i jaje omotaju trakicama namazanog novinskog papira. Jedan kraj tuljca dok se još nije osušio malo pritisnite s prstima i  oboje stavite sušiti na toplo mjesto.

Kad se osuši zalijepite jaje na vrh tuljca koji ste prije malo stisnuli. Zalijepiti možete pomoću ljepila ili pištolja za vruće ljepilo.

U nekim knjižarama imate za kupiti ljepilo od 1 litre u kantici kojim vaša djeca mogu jednostavno lijepiti pomoću kistova. Po mom mišljenju je najjednostavnije za korištenje, najkvalitetnije je od svih ljepila koje sam isprobala, lako se pere s malenih prstića, najjeftinije je i ne lijepi samo papir i karton kako piše na kutiji već njime možete zalijepiti i plastiku.

Ako pak ljepite pištoljem za vruće ljepilo onda je bolje zalijepiti kad djeca nisu u blizini.

Kad ste zalijepili sve pobojajte bijelom temperom.

Kad se boja osuši pronađite ili izrežite odgovarajući papir od kojega ćete napraviti plašt za anđela. Mi smo uzeli papir iz neke bombonjere, ali možete i sami izrezati kolaž papir ili običan bijeli papir. Boja plašta može biti po vlastitom izboru, mi smo ostavili bijelu.

Sa klamericom za drvo pričvrstite plašt na tijelo. Na mjesto gdje smo zaklamali stavili smo maleni križić kako se ne bi vidjela klama. Križić smo malo pošpricali zlatnom bojom. No možete staviti i nešto drugo. Izrežite ruke i zalijepite s unutarnje strane plašta.

Izrežite vunu na komadiće te vrućim ili običnim ljepilom zalijepite na glavu. Nacrtajte oči, nos i usta.

Običan bijeli papir ili neku papirnatu vrećicu malo izgužvajte prstima te nacrtajte, a zatim izrežite krila za anđela. Krila pošpricajte zlatnim sprejem i zaklamajte na anđelova leđa pomoću klamerice za drvo.

Vjerujemo da će ovaj prekrasni anđeo pronaći mjesto u vašem domu. Sigurno ćete uživati u njegovoj izradi s vašim djetetom. Nemojte zaboraviti da je najbitnije da ste se zabavili i napravili nešto kreativno. S obzirom na dob vašeg djeteta dopustite mu da sudjeluje u izradi što je više moguće.

Važno je i da ste pokazali vašem djetetu kako se zgodni ukrasi mogu napraviti i kod kuće uz puno smijeha i dobre volje u opuštenoj i ugodnoj atmosferi.

Evo nekoliko slika kako smo od svakodnevnih materijala dobili anđela:

Objavljeno u rubrici dječja stvaraonica, Stvaraonica | Tag članka: , , . Označi link.