Adventski vjenčić na stalku

Došašće ili advent je razdoblje u crkvenoj liturgijskoj godini, vrijeme pripreme za blagdan Božića. Ujedno je početak crkvene godine. Došašće počinje četiri nedjelje prije Božića, a završava 24. prosinca na Badnjak.

U Rimokatoličkoj Crkvi, u to vrijeme predvladava ljubičasta boja u liturgiji. Čitaju se prikladni tekstovi iz Biblije. Od 8. stoljeća, razdoblje došašća, počinjalo je 11. studenog na blagdan sv. Martina i bilo je strogo poput korizme. Kasnije je taj običaj ublažen. U došašću se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac sa četiri svijeće. Simboliziraju četiri nedjelje u došašću.

Svake godine sama izurađujem vjenčić i tako započinjem pripremu za Božić i predstojeće blagdane. Može se vjenčić isplesti od slame ili od grančica nekih zimzelenih grmova ili pak koristiti onaj od stiropora, nije skup ako se kupi u hobby dućanu. Prošlogodišnji sam vjenčić napravila na stalku za torte, onom starinskom, staklenom od pokojne bake. Sretna sam kad uspijem neki predmet iskoristiti u drugu svrhu. Nije bio klasični vjenčić, ali meni se jako sviđao. Grančice zimzelenog grma, koji imam doma, stavljala sam od sredine prema van jer je stalak ionako okrugli. Uvijek sam ostavljala razne dekoracije koje sam dobila na nekom poklonu i razno suho cvijeće. To sve sam iskoristila na svom adventskom vjenčiću. Imala sam male kuglice za bor, zlatnu jabuku, a jabuka je oduvijek simbol Božića, orahe, suho cvijeće, cvijeće od papira i mašnice. Sve sam to ukomponirala u svoj adventski vjenčić. Ono što je trebalo fiksirati, pričvrstila sam vrućim ljepilom. Ovo je samo jedan od primjera kako se mogu iskoristiti stari ukrasi koji čine novi.

Objavljeno u rubrici Božić, Stvaraonica | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.