Božić

Ukrasi od kokica

Ovo je božićni ukras koji sam ovog Božića jednostavno zaboravila podijeliti s vama. No možda se niti ne bi trebali ograničavati i smatrati to ukrasom koji se može raditi samo za bor. Klincima je ionako bitno da se radi nešto zanimljivo. Cilj je u procesu izrade, a u ovom slučaju obećajem da ćete i produktom biti zadovoljni. Možete ga objesiti negdje u dječju sobu kao ukras ili pak staviti u kutiju da pričeka slijedeće blagdane.

Potrebno vam je:

  • kugla od stiropora (željene veličine)
  • pištolj za vruće ljepilo
  • pečene kokice
  • vrpca za objesiti ukras
  • drveni štapić za ražnjiće
  • sprej u boji (po želji)

Kuglicu od stiropora napiknite za drveni štapić. Ako imate školsko dijete onda će većinu posla obaviti ono, ali ako imate mlađe dijete, trebat će mu velika pomoć od strane odrasle osobe. U tom slučaju vi držite štapić na koji je napiknuta kuglica. Procijenite da li dijete zna i može bratati pištoljem za vruće ljepilo. Ako sumnjate, bolje je da to radite vi. Pištoljem nanosite sloj ljepila na manji dio kuglice, a dijete neka lijepi pečene kokice. Postupak ponavljajte dok kokicama ne popunite cijelu kuglicu od stiropora. Na jednom dijelu ostavite mjesta kako bi vrućim ljepilom nalijepili vrpcu. Možete kuglicu staviti na novinski papir te je posprejati zlatnim ili srebrnim sprejom.

SAVJET: Pri odabiru kugle od stiropora na koju ćete lijepiti kokice uzmite u obzir da će ukras izgledati puno veće kad se kokice nalijepe.

Rubrika Božić, Stvaraonica | Tag , | Comments Off on Ukrasi od kokica

Božićni vjenčić

Kako sve radim u zadnji čas, tako sam i ovog puta napravila vjenčić za vrata na sam Badnjak. Nekako sam ove godine više htjela napraviti nego sam uspjela. Paralelno sam radila mnoge stvari, od štrikanja hlačica za nećaka, izrade heklanih ogrlica, pripremanje kutijica za iste, tako da sam bila rastrgana na sto strana. Želja je mnogo, a vremena malo. Ako još uzmem u  obzir da sam sve morala raditi navečer dok djeca spavaju jer preko dana nisam mogla, još sam i dosta napravila. A znamo svi jako dobro kako vrijeme navečer leti. Više

Rubrika Božić, Stvaraonica | Tag , , , , , , , | Comments Off on Božićni vjenčić

Nakit za bor – srca od sijena

Ideju za ovaj nakit za bor sam pronašla u knjizi Božićna čarolija u vašem domu i pomislila sam zašto da to ne podijelim s našim dragim čitateljicama. Ja sam probala izraditi nekoliko srčeka i doista su lijepa.

Ovakav jednostavan, a jeftin i efektan nakit za bor možete sami napraviti kod kuće. Treba vam samo sijeno, tanka zlatna žica i vrpca pomoću koje ćete ova srca zakačiti na vaš bor. Posebno su efektna ako ih napravite u različitim veličinama. Moram priznati da sama izrada traje i nije najjednostavnija, ali isplati se potruditi. Ja sam ih napravila pet komada, a trebalo mi je možda sat vremena da ih napravim i da skužim što bolji sistem izrade.

Više

Rubrika Božić, Božićni ukrasi, Prigodno, Stvaraonica | Tag , , , , | Comments Off on Nakit za bor – srca od sijena

Izrada anđela od kukuruzovine

Za ove prekrasne ukrase za bor potrebna vam je tek dobra volja, kukurozovina i netko tko će vam pokazati kako se rade. Nije jednostavno za objasniti, ali kad se proba napraviti i nije tako teško. Još prošle godine sam ih vidjela i rekla sama sebi da moram naučiti kako se rade. Ove godine sam nabavila kukuruzovinu od ujaka i zamolila Karline tete iz vrtića da mi pokažu kako se to radi. Više

Rubrika Božić, Božićni ukrasi, Prigodno, Stvaraonica | Tag , , | Comments Off on Izrada anđela od kukuruzovine

Anđeli od papira

Ovakve ste anđele vjerujem  radili bar jednom u životu. No pitanje je da li ćete doći na ovu ideju baš ovog Božića. Da ne zaboravite na najjednostavnije i najljepše božićne ukrase pobrinut ćemo se mi, tri mame. Što se tiče dječjih ukrasa za Božić, mislim da su glavne odlike istih: jednostavnost, laka izrada i dostupnost materijala za njihovu izradu. Za anđele od papira nema isprike. Materijal je svima dostupan, potrebno je samo malo volje, slobodnog vremena i strpljenja. Uzmite škare (za djecu one dječje) i malo duži papir. Možete i spojiti dva papira A4 formata koji ste prethodno prerezali po dužini. Preklapajte ih prvo na jednu stranu, a zatim na drugu (kao za veliku lepezu) a onda na prvom nacrtajte obrise anđela. Neka anđeo bude do ruba papira da na jednom mjestu ne prekidate škarama papir, da se anđeli drže zajedno. Izrežite i rasklopite. Možete njima ukrasiti rukohvate stepenica (kao što smo mi), bor, zidove. Ideja je bezbroj…

Vjerojatno će i vaši klinci ubrzo doći na ideju da što više oblika naprave na isti način. Tako je Ivona radila borove, djedice koji nose darove i sl. To i je bit svega, rasplamsati dječju maštu. Ako to uspijete, onda ste postigli najviše što ste mogli. Dakle, nije bit u samom produktu onoga što ste radili s djecom, bit je u tome da ste potaknuli djecu da slijedeći put odu još jedan korak dalje, da zakorače još dublje u svijet mašte i stvaralaštva. Jer ono što se napravi vlastitim rukama i vlastitim snagama, neprocjenjivo je.

Rubrika Božić, Stvaraonica | Tag | Comments Off on Anđeli od papira