Ukrasi za bor

Evo nekoliko ideja kako sami možete napraviti svoje ukrase za bor. Možda vas na to potakne recesija, možda želja da napravite nešto svojim rukama i tako uljepšate Božić sebi i svojim najmilijima, a možda pak jednostavno mislite kako ručno rađeni ukrasi imaju „ono nešto“ posebno. Mene na izradu ukrasa za bor uvijek potakne ovo treće. Volim kad božićno drvce izgleda prirodno i bez previše kupljenih kuglica. Naravno da je to pokraj djece teško izvesti jer oni bi najradije sve najšarenije kuglice stavili na bor i ne bi stali dok ne bi ispraznili sve kutije s kuglicama. Uvijek se smekšam i dam im da sami kite bor kako žele, ali nekako uspijem progurati i svoje ručno rađene ukrase. Na to me najviše potakne sjećanje na kićenje bora sa svojim dragim djedom koji mi je uvijek dozvolio da stavim na bor sve što poželim i veselio se sa mnom tom šarenilu bora nekom posebnom dječjom radošću. Tako se na djedovom i bakinom boru našlo svega: od licitarskih srca do najšarenijih kuglica i oraha omotanih u papir od čokolade i obješenih na običnu žicu. Ovo ljeto sam u djedovom ormaru pronašla jednu kuglicu sa gljivama koja me tako živo podsjetila na te prekrasne dane. Odmah sam je uzela i ove godine će zauzeti posebno mjesto na našem boru. Bit Božića je da se svi okupimo i radujemo, posebno djeca.

Ako poželite ove godine raditi svoje ukrase za bor, evo nekih mojih prijedloga pa možda krenete u izradu sličnih ukrasa, a možda pak čitajući dođete na neke druge ideje.

Lijepe ukrase za bor možete napraviti od lješnjaka. Potrebno vam je vruće ljepilo, vrpca za objesiti ih i zlatni ili srebrni sprej. Ako želite prirodan izgled lješnjaka možete ih jednostavno polakirati bezbojnim lakom za nokte. Lješnjake lijepite zajedno pomoću vrućeg ljepila. Možete dobiti razne lijepe oblike. Kad se vruće ljepilo dobro osuši pošpricajte zlatnim ili srebrnim sprejem lješnjake. Možete ih, kao što sam već navela, samo polakirati sjajnim lakom. Na vrh ukrasa nalijepite vrućim ljepilom vrpcu na kojoj će visjeti ukras. Ako možete nabavite neku srebrnu ili zlatnu vrpcu.

Lijepe ukrase  možete jednostavno napraviti i od češera. Sakupite češere i posprejajte ih zlatnim ili srebrnim sprejem. Možete ih ostaviti i samo tako, ali ja sam obično na njih lijepila sitne cvjetiće (crvene, plave ili krem boje – crveni i plavi izgledaju efektnije) uzete sa vrha suhog cvijeća ili sam pak na sitne, sitne komadiće rezala sjajne vrpce za zamatanje poklona. Komadići su bili jedva milimetar sa milimetar. Nakon toga sam sa minutnim ljepilom stavljala točkice po češerima, a onda starom pincetom uzimala sitne cvjetiće ili komadiće sjajne vrpce i stavljala na točkice od ljepila. Stavljala sam da se osuši, a nakon toga na vrh češera ljepila vrpcu za objesiti. Ove ukrase možete i pakirati i poklanjati bližnjima.

Ako imate veliko drvce možete ga ukrasiti starim cd-ovima. Ako to želite raditi sami u vaše slobodno vrijeme onda pogledajte kako je to decoupage tehnikom radila mama Jelena, a ako pak želite da sudjeluju i vaša djeca onda dajte mašti na volju. Možete im dati kolaž papir da lijepe na stare cd-ove, malo akrilnih boja ili boja za staklo da bojaju ili pak razne ukrase koje pronađete kod kuće. Ako se odlučite na ovu varijantu znajte da nije cilj u samom produktu nego u toku procesa izrade božićnih ukrasa sa djecom. Oni će se vjerojatno opustiti i napraviti prekrasne ukrase ako vide da ste i vi opušteni. Dobro ih zaštitite starom odjećom i dajte malim umjetnicima da uživaju.

Objavljeno u rubrici Božićni ukrasi, Prigodno | Tag članka: , , , , , . Označi link.