Sjetva pšenice

Jedan od najljepših božićnih običaja je svakako sjetva pšenice. Pšenica simbolično predstavlja umiranje i ponovno rađanje prirode, te blagoslov ljetine. Pšenica se obično sije na dan Svete Lucije (13. prosinac) no negdje sam pronašla podatak da se može sijati i na dan Svete Barbare (4. prosinac). Odaberite zajedno sa svojom djecom lijepe keramičke, porculanske ili posudice od nekih drugih materijala.
Mi smo uzeli jednu posudicu koju  je Ivona po uzoru na svoju mamu ukrasila decoupage tehnikom. Ja sam pak uzela keramičku šalicu koju sam pobojala akrilnim bojama i također ukrasila božićnom salvetom. Moram priznati da je Ivonina posudica uspjela odlično. Još ju je markerima u boji malo pobojala.

Na dno posudice se može staviti malo zemlje, ali mi obično stavimo samo vatu natopljenu vodom jer nemamo pri ruci zemlju. Vjerujem da bi pšenica ipak bila ljepša kad bi bilo i zemlje. Na tako pripremljenu podlogu rasporedite sjemenke pšenice te posudice ostavite na sunčanom i toplom mjestu. Povremeno zalijevajte ili prskajte ručnom prskalicom. Svakako u sjetvu pšenice uključite i djecu jer će se sigurno veseliti, a običaj sjetve pšenice ostat će im u lijepom sjećanju.

Na Badnjak možete pšenicu oštrim škarama malo skratiti ili ukrasiti nekom vrpcom. Možete je staviti pod bor ili uz jaslice. Pustite je da raste sve do blagdana Sveta Tri kralja.

Želimo vam puno uspjeha sa vašom božićnom pšenicom!

Objavljeno u rubrici Božićni ukrasi, Prigodno | Tag članka: , . Označi link.