Optimizam – kako odgojiti optimistično dijete

Ponekad uz ovakav ludi ritam života najvažnije je zadržati trijeznu glavu i optimistični duh. Optimizam nije samo pozitivno mišljenje, to je navika pozitivnog mišljenja. Optimistične su osobe sretnije, zadovoljnije životom i samim sobom, uspješnije pa na kraju i zdravije. One unose radost gdje god se pojave, voljene su, omiljene u društvu i rado se s njima sklapaju prijateljstva. U glavi optimista dobri događaji su nešto stalno, nešto što nas okružuje i prati kroz život dok loše događaje doživljava kao nešto prolazno, nešto što je privremeno i karakteristično za određenu situaciju i nešto što je lako riješivo.  Želite li da se vaše dijete razvije u optimista morate ga potaknuti na optimističan način razmišljanja. Svoju djecu možete naučiti optimizmu. Morate biti optimistični u svom pristupu djeci jer općepoznata stvar je kako djeca najviše uče promatrajući ono što govore i čine njihovi roditelji.

Preispitajte način na koji kritizirate dijete

Česta i pretjerana kritika može izazvati više stida i osjećaja krivnje nego što je potrebno i time se lagano djetetu ruši optimističan duh. Ne dozvolite da se uvučete u začarani krug stalnog kritiziranja jer će dijete s vremenom takve opaske prihvatiti kao nešto stalno prisutno, nešto što nije od neke važnosti za promjenom njegovog ponašanja a opet će na neki način smanjiti njegovo samopouzdanje a time i daljnju mogućnost u pozitivno i optimistično mišljenje. Kritiku uvijek probajte izreći optimističnim tonom i djetetu objasniti u čemu je pogriješilo i ponuditi mu nekoliko načina kako to može ispraviti. Izbjegavajte riječi poput “nikad” ili “uvijek”. Time možda šaljete djetetu poruku kako nešto nije u redu s njim i kako se više ništa ne može ispraviti. Točno opišite djetetu određenu situaciju u kojoj je nešto “loše” napravilo i neka se kritika uvijek odnosi na nešto određeno a ne generalno. Istaknite kako je “loše” samo ono što je napravljeno a ne dijete samo. Ponudite dijetetu da samo smisli način na koji će ispraviti nastao problem ili mu u tome možete i pomoći na način da mu ponudite nekoliko mogućih riješenja pa da ono među njima samo izabere najbolji i najlakši.

Dajte primjer svojim ponašanjem

Naučite sami gledati stvari s pozitivne strane. Ako su vaša očekivanja pozitivna, vjerujte privući ćete svu pozitivnu energiju i početi će vam se događati više pozitivnih iljepših stvari. Suprotno tome očekujete li stalno nešto loše već ste sam izabrali tijek događaja koji će se gotovo uvijek razviti u negativnu stranu. Probajte zanemarivati crne misli i okrenuti se onim pozitivnima. Očekivanje pozitivnih razvoja događaja neka vam postane navika i tako ćete i vi postati optimist koji svoje pozitivne vibracije širi na svoju djecu i ljude koji nas okružuju svakodnevno.  Naučite lijepim mislima prizivati lijepe događaje i prenesite tu vještinu i na svoju djecu. Kad vam se i dogodi nešto loše izolirajte iz te situacije nešto svjetlo što će vam poslužiti kao oslonac u riješavanju nastalog problema. Ne dramatizirajte već uvijek smireno i s puno logike pristupite svakom problemu. Ponekad je dovoljno samo pustiti vremenu da napravi svoje.

Nađite zadovoljstvo u malim stvarima

Zajedno s vašim djetetom veselite se običnim stvarima. Svakodnevne sitnice koje nas okružuju idealan su lijek pesimizmu i depresiji. Razveselite se raznim načinima, bilo da ste rano ujutro popili najfiniju kavu ikad ili vam je kolač uspio baš kako treba ili ste konačno dobili dugo očekivani povrat poreza ili ste u jednom danu uspjeli napraviti puuuuuuno stvari ili ste vidjeli dugu nakon dužeg vremena…. Uvijek nađite razlog za veselje u svemu što vam se događa. Kad djeca rastu uz takve roditelje vjerujte izrasti će u prave optimiste i moći će se nositi sa svakim problemom koji im se nađe na putu kroz život. Ako ih i život ne bude mazio lakše će se moći izboriti za bolje jer će im očekivanja biti takva da mora biti bolje i da sve ono loše ne traju vječno. I njihova će čaša života uvijek biti napola puna. Baš poput pravih optimista.

Objavljeno u rubrici naše odgojne metode, Odgoj | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.