Odgoj djece – pohvale i pokude (špotati ili hvaliti dijete)

Sigurno ste ponekad prisustvovali događajima u kojima mame, bake ili neke treće osobe koje trenutno paze djecu stalno mališanima govore nešto poput: Nemoj, Ne, Pazi, Ti to ne možeš…

Što ste pomislili u tom trenu? Moram priznati da me te ne-mame i ne-tete ponekad toliko iznerviraju da se jednostavno maknem iz njihove blizine. Dosadne su i meni, i mojoj djeci i drugim ljudima, a kako onda ne bi bile dosadne tom mališanu kojem u 98% slučajeva bezrazložno govore kako nešto ne smije ili ne može napraviti. Ponekad se pitam kako ne čuju same sebe?

Ne bi htjela da steknete dojam da zagovaram preblagi odgoj jer smatram da se iz takvog odgoja može izroditi mnoštvo nepoželjnih osobina današnje djece. Ta će djeca već sutra biti odrasli ljudi koji upravljaju ovim svijetom. Ne treba djeci ispunjavati sve što požele samo kako bi bili tog trena zadovoljni. Klinci jako dobro u sasvim kratkom roku shvate što i koliko mogu dobiti od pojedine osobe. Nemojte se dovesti u situaciju da vaše dijete misli kako ono vodi igru, jer to nisu stvarne uloge u vašim životima. Ako stvorite takvu umjetnu klimu u vašem domu, vaša djeca će se uvelike iznenaditi kad shvate da svijet oko njih ne funkcionira na isti način.

Stručnjaci već odavno upozoravaju na učestalost negativnih potkrepljenja svih vrsta u odgoju djece. Po teorijama nekih stručnjaka bi na jedno negativno potkrepljenje trebala doći bar tri pozitivna potkrepljenja. Riječima laika bi to značilo da na svako jedno: Ne, Nemoj to dirati, Loše si to napravio, Ne želim da to više radiš, Ne znaš, Premalen si… bi trebale doći bar tri rečenica poput: Odlično, Bravo za tebe, Odlično si to izveo/la, super. Drugi stručnjaci daju pak još veći omjer između negativnih i pozitivnih potkrepljenja, a to je 1:5. Prema njihovim teorijama je to jedini način da se djeca zdravo razviju u samosvjesne, pametne mlade osobe pune samopoštovanja, ljubavi prema okolini i bližnjima.

Nitko ne govori da točno trebamo brojati koliko puta smo nešto rekli djetetu, ali ipak ponekad razmislite o broju pokuda i pohvala koje ste uputili svom djetetu tog dana.

Smatram da nije potrebno znati točan broj pozitivnih i negativnih potkrepljenja tokom dana nego samo osvijestiti svoje ponašanje i odnos prema našoj djeci.

Objavljeno u rubrici naše odgojne metode, Odgoj | Tag članka: , , , . Označi link.