Odgoj bez ograničenja

Sve češća pojava danas među roditeljima je pretjerano popustljiv odgoj. Odgoj u kojem nema ograničenja, gdje se u svemu podilazi djeci i stavlja ih se ispred svega često rezultira nepoželjnom ponašanju djece koje niti jedan roditelji ne želi. Roditelji često koriste liniju manjeg otpora i ne želeći se suprostavljati djetetu daju mu jasnu poruku kako ono može sve što hoće i da ne postoji ništa što bi ga u toj njegovoj namjeri moglo spriječiti. Tako dijete bez ograničenja često gubi motivaciju, nema se čemu veseliti niti za što truditi.

Danas se često udovoljava svakoj dječjoj molbi ( ne mislim pri tom samo na one materijalne) i tako ih se uči da nije potrebno ni za što se potruditi. Djeca su gotovo uvijek u središtu pozornosti, kako u svojim obiteljima tako i u javnosti. Česti smo svjedoci neprimjerenog ponašanja npr. u dućanu. Roditelji sve više brinu o svakom djetetovom hiru nego o tome kako ga disciplinirati i tako ga pripremiti za surov svijet odrastanja. Time im poručuju kako su oni uvijek dostupni za rješavanje svih njihovih problema. Da li je tome uistinu tako? Jesmo li u mogućnosti uvijek ih štititi? Što kada krenu u školu, kada prvi put krenu na posao ili kada se susretnu s milijunima problema s kojima se odrasli svakodnevno susreću? Hoćemo li im i tada biti nadohvat ruke kako bi ih svega oslobodili? Dopustimo li im ponekad da sami pobrinu za sebe na način primjeren njihovom uzrastu, napravili smo veliki korak u njihovom odgoju. Nije bitno ako baš svaki put ne uspiju. Nije ni strašno ako se rastuže svojim neuspjehom. Tuga je osjećaj s kojim će se morati znati nositi kroz život, pa zašto ih onda pretjerano štititi i ne dozvoliti im da se naviknu na sasvim prirodnu reakciju poput tuge.

Postavite djetetu jasne granice

Pravila i granice važni su za stjecanje osjećaja sigurnosti. Kada svojoj djeci postavite jasne granice, ona će naučiti poštovati tuđe. Postavljajući granice, djetetu dokazujete da se o njemu brinete. Djeci granice pomažu da razluče ispravno od neispravnog. Olakšavaju im u učenju socijalnim vještinama, uče ih o tome što je društveno prihvatljivo, a što nije. Uvijek budite dosljedni u svakoj vašoj odluci vezano za djetetove zahtjeve. Razmislite prije nego nešto odobrite ili pak zabranite i ne mijenjajte svoju odluku naknadno. Time ćete samo zbuniti dijete šaljući mu dvostruke poruke i dovesti ga u nedorečeno i nepodnošljivo stanje u kojem je sve nedifinirano.

Rezultat prepopustljivog odgoja

Prepopustljiv odgoj često rezultira tzv. sindromom “malog tiranina”. Djeca bez ograničenja često imaju iskrivljenu sliku svijeta oko sebe misleći kako su upravo oni centar svijeta. Možda to i je tako unutar njihove obitelji, no često takva slika pada u vodu prvim susretom s školom. Djeca koja su odgajana prepopustljivo često izrastaju u sebičnjake, stalno umnožavaju vlastite želje koje roditelji sve manje mogu ostvarivati. Kako su naučena uvijek biti u centru pažnje skloniji su samosažaljevanju i općem nezadovoljstvu u odrasloj dobi.

Roditelji, odgajate li svoje dijete prepopustljivo ili prestrogo, zasigurno ćete ostaviti traga na razvoj njihove ličnosti. Budite umjereni i zajedno s vašim partnerom pokušajte naći sredinu u odgoju i pružite pri tom vašem djetetu svu vašu bezuvjetnu ljubav jer samo time možete mu pomoći izgraditi pravilnu sliku o samom sebi. Pretjerane pohvale u tome vam neće biti od prevelike pomoći.

Objavljeno u rubrici naše odgojne metode, Odgoj | Tag članka: , , . Označi link.