Kad djeca pišu, broje, računaju… by Edita Slunjski

Stanek, 2003. God., 174 str., meki uvez.

Neobične igre običnim materijalima

Zbirka igara od recikliranih materijala za djecu, koje mogu izraditi odrasli s djecom

Uz opisane igre vaša će djeca na najlakši i najprirodniji način naučiti slova i brojke. Materijali će djecu potaknuti na razne istraživačke igre te ćete se iznenaditi da samo pripremom okruženja možemo najbolje utjecati na djetetovo učenje. Dijete najlakše uči na prirodan način, a to je čineći i baratajući predmetima oko sebe.

Ova zbirka sadrži pregršt igara od recikliranog materijala za djecu predškolske dobi.  Kvaliteta i broj igara koje se sve mogu napraviti će vas sigurno iznenaditi. Možda ćete se iznenaditi što vam sve poslužiti u izradi raznih igara za djecu, u većini slučajeva su to materijali koje svi bacamo u smeće. Neke igre možete napraviti sami, a neke zajedno s djecom.

Po mom mišljenju puno je zdravije i bolje za djecu da barataju predmetima koji su od prirodnih materijala nego da dane provode igrajući se s raznim plastičnim igračkama. Iako su danas plastične igračke već uzele previše maha samim time što su svojom cijenom već postale toliko pristupačne, vjerujem da to ponekad koči dječju maštu i kreativnost. Po mom mišljenju te igračke i roditeljima, odgajateljima i starateljima daju dojam da si ne trebaju dati previše truda kad djeca već svega toliko imaju.

Ako malo razmislite, vidjet ćete da se djeca jako malo igraju sa hrpom tih šarenih, plastičnih igračaka. Interes im puno duže traje kad se igraju prirodnim materijalima jer na taj način uče prirodne karakteristike materijala koji nas okružuju. Ako ponudite djeci vodu, pijesak, grah, rižu, brašno i slične stvari, vjerojatno će sate provesti u igri.

Moram napomenuti kako je najbolja stvar kod ove zbirke to što će izrada samo nekoliko igara potaknuti vašu (i djetetovu) maštu te će vama i vašoj djeci na pamet pasti još puno, puno zanimljivih ideja.

U gradskoj knjižnici u Čakovcu imaju nekoliko primjeraka ove prekrasne zbirke igara, a vjerujem da je imaju i u drugim knjižnicama. Cijena ove knjige je 170,00 kuna, a većina on line knjižara daju popust pa cijena onda iznosi 153,00 kuna. Ako se ne odlučite na kupnju ove prekrasne knjige, svakako je posudite u obližnjoj knjižnici.

Svakako potražite i druge knjige s potpisom Edite Slunjski jer nigdje nećete pronaći knjigu ove tematike koja je toliko bogato ilustrirana. Svaka čast autorici!

Objavljeno u rubrici knjige o odgoju, Odgoj | Tag članka: , , , , , . Označi link.