101 način kako djetetu pokazati da ga volite

Jelena Janičić – Holcer

Naklada Nika, 2004. god., 60 str., meki uvez.

Evo još jednog odličnog uratka proizašlog iz nakladničke kuće Nika. Vjerujem da će vas iznenaditi odlična cijena ove nadasve korisne knjige. Ovo je knjiga koju svaki roditelj definitivno treba bar pročitati ako ne i imati kod kuće (što je bolja varijanta). Ako vas zanima zašto – posudite je u knjižnici. Ako vas pak zanima zašto bi je trebali posuditi u knjižnici, evo citata sa samog početka ove knjige koji najbolje govori zašto je potreba za ovom knjigom zaista velika:

Pitanje: Zašto je važno djetetu pokazati, točnije – pokazivati da ga volite?

Odgovor: Djetetu je važna potvrda za ono što misli i pretpostavlja. Njegov svijet je pun boja, slika, asocijacija. Ono raste u kaosu dojmova i doživljaja, drukčije je sazdano od odraslih, ima svoje potrebe, emocije i snove. Ukratko: ono što vi podrazumijevate, djetetu uopće ne mora biti jasno, a kamoli toliko jasno koliko vi možda mislite.“

I to je istina s kojom sam se nedavno imala prilike susresti. Vratili smo se s mora nakon najgoreg godišnjeg odmora ikad. Godina je bila naporna, muž i ja smo smatrali da bi bar dio odmora trebali provesti zajedno da nadoknadimo djeci sve ono što on puno radi tokom godine i što ga nema kod kuće. Kad smo se prije vremena morali vratiti s mora, svi smo bili razočarani. Uskočili smo u hladnoću sjeverozapadnog dijela Lijepe naše i na mužev rođendan (posljednji dan njegovog godišnjeg) opet nas troje (bez tate) doručkovali. Pomislila sam: Ipak nisam tako loše volje kako bi s obzirom na okolnosti možda mogla biti. A Ivona me je upitala: Mama, dal ću i ja kad narastem morati biti tako mrzovoljna? Pitala sam je: Kako to misliš mrzovoljna? A ona mi je pojasnila: Tako, prema svojoj djeci, kako si ti stalno prema nama mrzovoljna. Grozna istina zatekla me totalno nespremnu. Djeca zaista ne doživljavaju stvari kao mi. A muž i ja smo se tih dana brinuli sve oko nekih gluposti, a ne oko bitnih stvari. A bitno je djeci pokazati koliko ih volimo na njima prikladan način koliko god vremena uspjeli provesti s njima.

Zato sam odmah drugi dan uzela u ruke ovu knjigu. Svaki put kad je čitam dođu mi na pamet neke nove ideje što je odlična karakteristika svake knjige koja se bavi odgojem: potaknuti roditelje da koriste svoju maštu kod komunikacije sa svojom djecom. To je ono što se traži jer to je ono neprolazno. Nije loše čuti nove ideje, ali ipak su najbolje one knjige koje vas potiču da uz pomoću njih svakodnevno dolazite na vlastite dobre ideje.

Ne znam što bih uopće izdvojila iz ove knjige, mene je oduševio sam pristup autorice. Za ovu knjigu treba biti potpuno slobodan od predrasuda i razmišljanja o tome što će netko drugi misliti o vama. Pa najvažnije je što vaša djeca misle o vama, zar ne? Zato se ne ustručavajte igrati skrivača  sa svojom djecom, puziti po podu, ostavljati otiske dlanova, crtati prstima, maskirati se i slično. Mi smo toga već davno postali svjesni pa se tako tih glupih okova srama postepeno i svjesno oslobađamo svaki dan. Ove smo se godine na karneval u gradu svi uputili maskirani. Ivona kao balerina, Vid kao dvorska luda, muž kao gusar, a ja kao vještica. I znate koliko smo neobičnih pogleda vidjeli na licima drugih? Manje nego što smo mislili. Jer nismo ih, iskreno govoreći niti gledali. Bili smo prezaokupljeni dobro se zabavljajući sa svojom djecom. I vjerujem da je to jedan od onih događaja koje ću pamtiti do kraja života.

Zato nemojte misliti da spontana igra s vašom djecom nije ono što bi roditelj trebao poklanjati svojem djetetu. Upravo suprotno! To je potrebno i vama i vašoj djeci. Oslobodite dijete u sebi i reducirat ćete 95% stresa koji se nakuplja u vama. A vašem djetetu osigurati sretno i bezbrižno djetinjstvo.

Zato dopustite ovoj knjizi da vas uvede u prekrasan svijet roditeljstva i da vam pruži pregršt ideja kako vašem djetetu pokazati da ga volite. Jer zaista ga neopisivo volite, zar ne?

Kutija s blagom

Odredite kutiju ili ladicu u koju ćete stavljati važne stvari od djetetova rođenja do druge godine. prva duda, prva zvečka, broj bebe iz rodilišta, balon s prvog rođendana, novine s datumom djetetovog rođenja… Vaše dijete neće razumjeti ništa od toga dok je još beba, ali kako vrijednost uspomena raste s protjecanjem vremena, ubrzo će uživati u spoznaji da vam je od samog početka dragocijeno…a ostalo pronađite u knjizi.

Objavljeno u rubrici knjige o odgoju, Odgoj | Tag članka: , , , , , , , , , . Označi link.