Dječji izljevi bijesa

Vjerujem da se svaki roditelj do sad susreo sa dječjim izljevima bijesa. Ponekad oluja bukne u samoposluzi, ponekad u posjetu baki i djedu, ponekad na dječjem igralištu, a ponekad u toplini vašeg doma. Stručnjaci navode da su izljevi bijesa najčešće u dobi od 18 mjeseci do pet godina, ali u praksi to vrijeme nije tako čvrsto određeno. Sve u svemu, teško je predvidjeti i spriječiti izljeve bijesa. Svaki roditelj već zna koliko je teško nositi se s tim iznenadnim olujama i pritom biti smiren i strpljiv. Uglavnom, većini ljudi u tim iznenadnim izljevima bijesa izgleda kao da djeca to namjerno rade i kao da nas baš tim izljevima bijesa namjerno izazivaju. No istina je upravo suprotna i roditelji to moraju osvijestiti. Izljevi bijesa su zapravo frustracije, ljutnja, nesigurnost i nemoć  koje se u djetetu nakupljaju već neko vrijeme. Upravo iz toga možemo vidjeti da djeci izljevi bijesa nisu ništa draži nego nama, ali zbog svojih godina i iskustva mi možemo više njima pomoći nego što oni mogu pomoći nama. Izljevi bijesa se najčešće događaju onda kad su djeca umorna, gladna ili razdražena jer onda te nakupljene frustracije počinju buktati i izlaze na površinu.

Evo što ipak možete napraviti kako bi i sebi i djetetu izljeve bijesa sveli na najmanju moguću mjeru i skratili vrijeme njihova trajanja:

  1. Prvo i najvažnije po meni je da vi i partner (ili osoba koja najviše uz vas sudjeluje u odgoju djeteta) imate isto mišljenje o dječjim izljevima bijesa i da reagirate na isti način. To će vjerojatno biti teže ako je ta druga osoba baka ili neka starija osoba koja je već odgojila svoju djecu i ima neka ustaljena razmišljanja o odgoju djece koja je teško promijeniti. No, u svakom slučaju, ne odustajte. Pokušajte baki na jednostavan način objasniti zašto mislite da se to događa i zašto je najbolje mirno reagirati na dječje izljeve bijesa. S partnerom će vjerojatno biti lakše, ali zapamtite da je jako bitno da imate isto mišljenje i isti način reagiranja na dječje izljeve bijesa. To će djeci dati sigurnost i količina frustracija će biti manja, a sukladno s tim i dječji izljevi bijesa će se prorijediti.
  2. Držite se ustaljene rutine. Djeca najbolje reagiraju kad imaju ustaljeni ritam obroka i odlaska na spavanje. Ako pak poremetite taj ritam iz nekog razloga (Doček Nove godine, rođendan koji se odužio…) morate biti svjesni da se time povećava i mogućnost za većim i snažnijim izljevima bijesa te morate biti spremni reagirati sukladno tome.
  3. Velike promjene u životu svakog djeteta izazivaju češće izljeve bijesa dok se dijete ne privikne na novonastalu situaciju. Budite podrška vašem djetetu koliko god vam je teško jer vi ste odrasla osoba, a ono je ipak samo dijete. Čuvajte ga, tješite i pružite mu bezuvjetnu ljubav dok se dijete ne privikne na nove okolnosti u svom životu. Neke od takvih velikih promjena su: selidba, smrt nekog od bližih članova obitelji, dolazak novog člana u obitelj, odlazak u vrtić i sl.)
  4. Kad dječji bijes izbije na površinu ostanite mirni. Nemojte fizički kažnjavati dijete i ponašati se poput njega već mu svojim primjerom pokažite što je zrelo ponašanje. Ostanite mirni, probajte potaknuti dijete da samo riječima izrazi svoje osjećaje. Neka djeca će to učinit lakše, neka teže, ali vi svakako probajte potaknuti dijete na to.
  5. Dajte djetetu do znanja da ga volite unatoč njegovom ponašanju. Ako budete mu svojim ignoriranjem i kaznama htjeli pokazati da ako se bude ono loše ponašalo i vi ćete učiniti to isto dijete će biti još više frustrirano. A što više frustracija za dijete – to više izljeva bijesa za oboje. Na taj način biste se uskoro mogli naći u začaranom krugu iz kojega je teško izaći.

Zato zapamtite: Dječji izljevi bijesa su normalna i prolazna pojava s kojom se susreću sve obitelji. Miran pristup tom problemu će olakšati ovu fazu razvoja djeteta.

Objavljeno u rubrici naše odgojne metode, Odgoj | Tag članka: , , , , . Označi link.