Kako potaknuti kreativnost kod djece

Vjerujem da se svima nama ponekad dogodilo da provedemo cijelo popodne s našom djecom, a čini nam se da zapravo ništa nismo radili. Ako ste i vi i vaše dijete ostali pomalo razočarani kvalitetom provedenog vremena možda vam je potrebno ono nešto da razbukta maštu vas i vašeg djeteta. Puno puta čujem roditelje da govore kako oni sami baš i nisu kreativni, te da ih ta „nekreativnost“ koči u igri s djecom.

Mislim da ne trebate biti pretjerano kreativni kako bi svojoj djeci ponudili razne zanimljive i korisne aktivnosti, te uživali u tim aktivnostima zajedno s njima. Stvar je u tome da čim se vi pokrenete i ponudite djetetu ideju što raditi, vaše će vas dijete bogato nagraditi s još tri vlastite ideje. I bit će to kao da ste pokrenuli lavinu pozitivne i kreativne energije.

Često se roditelji sa svojom djecom nađu u sobi petrpanoj raznim šarenim igračkama, a zapravo ni sami ne znaju kako započeti igru. Ne govorim da djeca ne trebaju igračke, ali vjerujem da se slažete sa mnom kako je zasićenost skupim igračkama uzela peviše maha. Te iste skupe i šarene igračke zauzimaju djeci toliko potreban prostor i zapravo ih ponekad i guše.

Želite li to promijeniti možda je najbolje promijeniti način razmišljanja, maknuti igračke s kojima se vaša djeca nisu nikad ni igrala te im pružiti ono što je najbolje i najjeftinije za vas i njih. To su vaše vrijeme i gomila stvari koje inače bacamo u smeće, ni ne razmišljajući što bi se sve od toga dalo iskoristiti da nam vrijeme s djecom bude ugodnije.

Naravno da je bit u samom procesu izrade nečeg lijepog, a ne u krajnjem ishodu, ali vjerujte da će ljepota nekih predmeta i igračaka koje se mogu kod kuće napraviti iznenaditi i vas i vašu djecu.

Najbolje je osloboditi jednu policu koja je sigurno zatrpana igračkama koje vaša djecu tjednima nisu taknula te ju napuniti raznim potrošnim materijalom koji inače bacamo u smeće. Ta bi polica trebala biti u dosegu djece, jer neke aktivnosti pokreću oni sami. Mi im samo trebamo pružiti potreban materijal i dobru volju kako bi im pomogli onda kada im je pomoć potrebna.

Nadam se da ćemo vam ovim tekstom a i našim malim stvaralačkim umijećima koja možete pronaći niže u kategorijama pomoći u odluci kako kvalitetno provesti vrijeme s djecom, što stvarati i što se igrati kada i vas i vaše dijete zahvati dosada 😉  Želim Vam puno uspjeha u izradi svakojakih majstorija!

Mama Karolina


… naša stvaraonica

Objavljeno u rubrici naše odgojne metode, Odgoj | Tag članka: , . Označi link.