Kada i što čitati djeci

ZAŠTO, KADA I ŠTO ČITATI DJECI?

Često se susrećem sa majkama koje nisu sigurne kada početi čitati svojoj djeci. Bake, tetke i drugi im govore kako je sve to prerano, a ja im uvijek govorim kako sam svojoj kćeri Ivoni počela čitati već sa nekih mjesec dana. Uzela sam suprugove stare slikovnice s puno teksta i čitala joj kad je bila budna i kad sam je imala u naručju. To su mi jedne od najljepših uspomena jer je bila tako mirna i sigurna. Promatrala me sa zanimanjem i slušala moj glas. Vjerojatno je zato danas kao četverogodišnjakinja prava ovisnica o slikovnicama. Nikad niti jednu nije potrgala, sa osam mjeseci je počela na poklon od baka dobivati slikovnice sa mekim stranicama i uvijek ih je čuvala kao najveće blago koje postoji na ovom svijetu.

Drugom djetetu nisam stigla čitati u tolikoj mjeri pa je do 12 mjeseci imao otprilike 5 omiljenih slikovnica i samo je njih htio čitati. No ubrzo smo mi cure veliku ljubav prema knjizi prenijele i malom Vidu. Danas u prosjeku pročitamo  desetak slikovnica dnevno, a uz to moji klinci često sami uzmu u ruke slikovnice i listaju ih kada ja nešto radim. Možda je i suvišno reći da se u knjižnici osjećaju kao ribe u vodi; imamo dvije iskaznice (za dječji i odjel za odrasle), ali u 99 % slučajeva posuđujemo 6 slikovnica na dječjem odjelu i ništa u odjelu za odrasle.

KAKO DOĆI DO  SLIKOVNICA BEZ PUNO IZDATAKA?

Najjeftiniji način za doći do prekrasnih slikovnica je potražiti stare slikovnice na tavanima, podrumima i sličnim mjestima gdje bi se one mogle skrivati. Ako ne budete imali sreće i ne pronađete gotovo ništa uvijek postoje knjižnice u kojima možete pronaći pregršt slikovnica, a postoje i Internet stranice poput aukcije.hr, njuškalo.hr i slične str. na kojima možete pronaći nove i rabljene slikovnice.

Mnogi dječji odjeli knjižnica i čitaonica imaju i organizirane igraonice za djecu svih uzrasta pa i tu pogodnost možete iskoristiti učlanjenjem. Tako se vaše dijete može družiti s drugom djecom svog uzrasta, ali isto tako i sa mlađom i starijom djecom što će za neke mališane biti jedno sasvim novo iskustvo. Isto tako ćete i vi vjerojatno upoznati druge roditelje s kojima ćete razmijeniti svoja iskustva.

JOŠ PONEŠTO O SLIKOVNICAMA

Što se tiče kvalitete slikovnica to je jedna od tema o kojima je dosta nezahvalno pisati. Neke slikovnice koje se nama čine super kvalitetne i dobre za našu djecu oni jednostavno neće niti pogledati ili će ubrzo izgubiti zanimanje, a opet neke od onih koje bi najradije bacili u smeće ili poklonili nekome će vaša djeca htjeti čitati još i još i još.

Pružite priliku svakoj slikovnici jer djeca funkcioniraju na malo drugačiji način nego mi odrasli. Isto tako nemojte se ustručavati čitati vašem djetetu slikovnice u kojima se pojavljuju neki strašni likovi (primjerice vuk u Crvenkapici) jer djeca te stvari doživljavaju na sasvim drugačiji način. Ako vam se čini da ih te slikovnice uznemiravaju ostavite ih malo po strani i pokušajte opet za nekoliko mjeseci ili kad će vam se činiti da su djeca spremnija za njih.

Popisom slikovnica koje možete pronaći niže u kategorijama a koje smo mi pročitali pokušat ću vam pomoći u odabiru slikovnica za vašu djecu. No moram napomenuti da postoji mogućnost da ćete o nekoj slikovnici imati drugačije mišljenje. Po mom dosadašnjem iskustvu na neke se slikovnice jednostavno ne isplati trošiti vrijeme, a neke su „must have“ u svijetu slikovnica i bila bi velika šteta ne pročitati ih. Velika većina se ipak nalazi u onoj zlatnoj sredini o kojoj mnogi imaju različito mišljenje.

Za kraj ovog uvoda, i nadam se početka našeg druženja, željela bih s Vama podijeliti svoje najdragocjenije iskustvo. Čitanjem slikovnica djeci stvaramo i svaki put ponovo obnavljamo jedan predivan odnos pun bliskosti, sigurnosti i ljubavi. Pokušajte, vjerujte da nećete požaliti.

Mama Karolina

… čitajte s nama

Objavljeno u rubrici naše odgojne metode, Odgoj | Tag članka: , , , . Označi link.