Žganci (palenta) s lukom

Ovo jelo je zaista obilježilo cijelo moje djetinjstvo. Baka ga je kuhala bar jednom tjedno i to obično za večeru. No, kako mi baš za večeru ne jedemo slano već obično kuham djeci gris, slažem pahuljice ili cornflakese, ovo jelo spremam za ručak obično kao prilog mesu. Dugo vremena sam mislila da je ljudima ovo jelo kao i meni dobro poznato no u zadnje vrijeme sam primijetila da stvarno mali broj ljudi zna za ovu varijantu jela s žgancima (jela s palentom). Recept je sasvim jednostavan i brz.

Jedino je za ovo jelo potrebno skuhati palentu otprilike 4 sata prije serviranja jela kako bi se malo ohladila i stvrdnula (da se može vaditi žlicom, a da se ne raspadne).

Skuhajte palentu u slanoj vodi. Stavite malo više palente kako ne bi bila prerijetka. Masa kad se ohladi mora biti dosta čvrsta. Ostavite da stoji par sati (3 – 4 sata u zaklopljenoj posudi). Narežite luk na ploške i popirjajte ga na maslinovom (ili običnom) ulju. Stavite dosta luka (otprilike 1 – 2 manje glavice za četveročlanu obitelj). Luk kad se popirja dobit će fini, slatkasti okus. Kad postane staklast dodavajte palentu koju žlicom vadite iz posude kako biste dobili oblike slične žličnjacima. Pomiješajte luk i palentu te ostavite da se jelo još malo prigrije.

Poslužite s pohanim mesom, hrenovkama ili pečenom piletinom. Iako je meni ovo jelo najbolje samo (bez mesa) jer se tako najbolje osjeti onaj slatkasti okus luka, obično ga slažem kao prilog jer moji uvijek pitaju: “A gdje je meso?”

DOBAR TEK!

Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.