Zdrave namirnice

UVRSTITE OVE NAMIRNICE U VAŠE OBROKE

Jabuka – u svom sastavu sadrži pektin koji daje osjećaj sitosti, taninsku kiselinu koja onemogućava taloženje masti u jetri, bioflavonoide koji pojačavaju djelovanje vitamina C i bor koji ima važnu ulogu u prevenciji osteoporoze. Već jedna jabuka dnevno „čuva zdravlje“( jača imunitet, smanjuje krvni tlak, kolesterol i masti u krvi, uravnotežuje razinu šećera u krvi, jača srce i krvne žile, čisti crijeva )

Citrusilimun je dobar je izvor antioksidanasa, selena, vitamina C i B. Redovita konzumacija limuna, kao i ostalog citrusnog voća štiti imunološki sustav, neutralizira toksine, usporava starenje , ubrzava razgradnju masti. Često se može čuti savjet da ako se prije ručka ili večere jede grejp, smanjit će se unos masti. To je točno, jer sadrži tvari koje smanjuju kolesterol u arterijama, šećer u krvi i još stvara osjećaj sitosti.

Maslina – najbolji izvor lako probavljive oleinske kiseline. Maslina, kao i maslinovo ulje stimulira proizvodnju prostaglandina E1, koji ublažava bolove i liječi upalu. Najbolje iskoristiva forma vitamina E nalazi se upravo u maslinama. U svome sastavu sadrži terpenske alkohole koji dokazano olakšavaju izlučivanje kolesterola pomoću žući.

Cjelovite žitarice – bogat izvor energije jer u visokom udjelu sadrže ugljikohidrate (škrob), te imaju niži glikemički indeks od rafiniranih žitarica. Bogate se vitaminima B kompleksa i vitaminom E, mineralima (željezo, selen, fosfor, magnezij, bakar, cink…), te vlaknima. Povećavaju volumen stolice, ubrzavaju peristaltiku i prolazak stolice kroz crijeva.

Brokula – izvrstan izvor vitamina C, kao i folata, vitamina A, vitamina B6, pantotenske kiseline, magnezija, kalcija, željeza, kalija. Studije pokazuju kako konzumacija brokula minimalno jedan put tjedno smanjuje rizik nekih vrsta karcinoma  (raka prostate), te kardiovaskularnih bolesti.

Grah – u svom sastavu sadrži povoljan odnos vitamina i minerala, sadrži folnu kiselinu, željezo, kalij i magnezij. Dokazano snižava LDL kolesterol, ima laksativni i hipokolesterolemijski učinak.

Riblje masti – pečene srdele ili konzervirane sardine kao i druge vrste masnije ribe izvor su omega-3 masne kiseline koja poboljšava krvnu slikui imaju antidepresivan učinak pa tako i niži rizik depresije, samoubojstava i alkoholizma.

Crveno vino – u svome sastavu sadrži resveratrol, antioksidanse i fitonutrijente. Jedna čaša vina dnevno štiti od ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti. Zbog specifičnog sastava djeluje na inhibiciju zgrušavanja trombocita, spriječava oksidaciju LDL kolesterola, povisuje HDL kolesterol.

Češnjak je snažan antioksidans, a u svome sastavu sadrži vitamin C, B6, magnezij, kalij, kalcij, flavonoide, te sumporne spojeve (alicin). Djeluje povoljno na imunološki sustav, ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. Snižava LDL kolesterol, krvni tlak, te štiti od moždanog udara.

Orašasti plodovi – sadrže mono –  i poli – nezasićene masne kiseline koji imaju pozitivan učinak na lipide u krvi. Studije su pokazale kako orasi utječu na održavanje elastičnosti žila (proširuju se kada je organizmu potreban pojačan dotok krvi ).

Čili ubrzava rad metabolizma.

Peršin stručnjaci za prehranu kažu da bismo ga trebali žvakati nakon svakog jela, jer osvježava dah, uklanja neugodne mirise i bogat je klorofilom. Pravi je “rudnik” vitamina C i antioksidanata koji, primjerice, štite spermu od napada slobodnih radikala.

Tamna čokolada – vrste koje sadrže 70 i više posto kakaa su “rudnik” antioksidanata, a znanstvenici su istraživanjima potvrdili kako flavonol iz kakaovca ima svojstva aspirina i sprječava zgrušavanje krvi.

Kurkuma – indijski je začin koji su proslavili najpoznatiji svjetski kuhari, a vjeruje se da ima protuupalna svojstva te pomaže u borbi protiv raka jednjaka.

Rajčica – prepuna je crvenog pigmenta likopena i liječnici odaju kako je taj antioksidant neprijatelj bolestima prostate. Istraživanja su potvrdila da muškarci koji jedu svježu ili prerađenu rajčicu 10 i više puta na tjedan, imaju čak 35 posto manju mogućnost da obole od raka prostate. Likopen također štiti od štetnih sunčevih zraka.

Šipak – pomaže u obnavljanju arterija. Sudjeluje u stvaraju paraoksonaze, enzima koji “razbija” kolesterol. Šipak sadrži i čovjekovu tijelu potrebne druge vrijedne sastojke.

Bobičasto voće – sadrži brojne antioksidanse koji štite organizam od raznih vrsta karcinoma i ostalih degenerativnih bolesti današnjice. Ženama je posebno zanimljiv “anti-aging” učinak antioksidansa kojim obiluje bobičasto voće.

This entry was posted in Kuhaonica. Bookmark the permalink.