Zamrzavanje voća

Evo nekoliko riječi o zamrzavanju voća jer mnogi ne znaju da se sezonsko voće može zamrznuti i koristiti za kolače, sokove, frape, ili pak jesti ušećereno. Iz njega se mogu kuhati i pekmezi, džemovi, sokovi…

JABUKE

Moja mama zamrzava jabuke narezane na ploške. Oguli ih te nareže na tanje ploške te tako zamrznute zimi koristi za razne kolače. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.

JAGODE

Jagode dobro operite te zamrznite cijele ili pak pošećerene. Pošećerene će dulje držati aromu. Možete ih iskoristiti za kolače, sok, pekmez ili pak jesti ušećerene i zdrobljene. Rok trajanja 8-10 mjeseci.

KUPINE

Kupine se također mogu zamrzavati. Dobro ih operite te stavite u vrećicu ili plastičnu posudicu. Možete ih koristiti za kolače, sokove, džemove, pekmeze…Mogu se spremiti u zamrzivač i pošećerene, kako bi duže držale aromu. Rok trajanja: 10-12 mjeseci

MALINE

Maline pažljivo operite te zamrznite samo savršene plodove. Pažljivo ih spremite u plastičnu posudicu koja će u ovom slučaju biti bolja od vrećice ako ćete kasnije htjeti cijele maline. Možete ih koristiti za sok, pekmez, džem, kolač ili pak jesti pošećerene i zdrobljene vilicom. Mogu se spremiti i već pošećerene u zamrzivač, tako dulje drže aromu. Rok trajanja: 10-12 mjeseci. Najbolje su ako se iskoriste u roku 6 mjeseci.

TREŠNJE

Trešnje dobro operite, izvadite koštice te stavite u plastičnu vrećicu ili posudicu. Tako spremljene zamrznite. Najbolje je zamrzavati u količini koja će vam trebati za jedan obrok (kuhanje soka, kolač…)

VIŠNJE

S višnjama postupajte isto kao i sa trešnjama. Dobro ih operite, izvadite koštice i zamrznite. Odlične su za kuhanje domaćeg sirupa (soka), pekmeza, džemova…

RIBIZ

Bobice ribiza pažljivo skinite sa peteljke te ih operite i zamrznite. Možete ih pomiješati sa drugim voćem (malinama, jagodama te pošećeriti).

ŠLJIVE

Šljive dobro operite, očistite koštice te zamrznite u vrećicama ili posudicama. Možete zamrznuti i tzv. divlje šljive, ali pošto se njihova koštica teško odstranjuje, morat ćete ih rezati nožem. Zamrznute možete koristiti za kolač, pekmez ili pak miksati štapnim mikserom kako bi dobili zdravi, voćni jogurt.

Voće poput jagoda, malina, ribiza bolje je  zamrzavati pošećereno. No to je samo moje iskustvo, ja ga obično malo usitnim vilicom, pošećerim te takvo zamrznem.

Nadam se da sam vam svojim iskustvima bar malo pomogla prilikom zamrzavanja voća i povrća. Prava je šteta da propadne svo sezonsko veće i povrće jer ga u zimskim mjesecima nema ili je pak preskupo (ili dolazi iz izvora koji nisu provjereni). Želim vam puno uspjeha!

Objavljeno u rubrici Kuhaonica, zimnica | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.