Varivo od kupusa

Način na koji je kuhala moja baka ostavio je veliki utjecaj na moje kuhanje danas. Zato mi dugo, dugo godina nije palo na pamet kuhati varivo od kupusa. Kupus ili zelje, kako to govore u Podravini, se u našoj kući slagao na tri načina: kiselio se, slagale su se krpice sa zeljem i od njega se slagala salata. Varivo se kuhalo od kelja i iako mi je jako fino, sam okus zelja mi je nekako draži od okusa kelja. Zato mi je pred godinu dana palo na pamet pokušati složiti varivo od zelja.

Bila sam jako skeptična i ustvari sam očekivala da okus neće biti najbolji jer sam smatrala da bi starije generacije već otkrile pripremati zelje na ovaj način ako to išta vrijedi. Okusom ovog jela smo svi bili zadovoljni. Najmanje Ivona jer njoj variva nisu omiljena hrana, ali ipak uz naše trikove i ucjene pojede jedan tanjur. Vid pojede bar dva, a muž čak i tri ako dođe na ručak tek iza pola 5. Recept je jednostavan, kratka priprema ovog jela je njegova velika prednost. Druga velika prednost je da su sastojci jeftini tako da za pripremu ovog variva zaista nećete puno potrošiti. O količini sastojaka neću previše govoriti, stavite koliko inače stavljate u variva. Netko voli gušća, netko rjeđa, netko kuha u manjoj zdjeli, netko u velikoj.

Kupus narežete na malo šire trakice, koje još prerežete dva – tri puta da ne budu preduge. Popirjate ga na malo ulja te dodate vodu. Ljubitelji maslinovog ulja neka popirjaju na maslinovom ulju jer će ono dati ovom jelu još puniji okus. Meni je za četveročlanu obitelj potrebna polovica glavice kupusa. Tome dodam 3 veća krumpira narezana na kockice. Posolim, popaprim i ostavim da se kuha oko 45 minuta. Dodam vegete, malo crvene slatke paprike i sušeni peršin te u tavici napravim zapršku kojom zgusnem varivo. Zapršku složim tako da na malo vrućeg ulja popržim 2 – 3 žlice oštrog brašna. Tome dodam na vrhu noža malo crvene slatke paprike te tom smjesom zgusnem varivo. Ne koristim zapršku za sva jela, većinu zgusnem mješavinom brašna i vode, ali u jelima poput ovog bolje paše zaprška jer ona daje „ono nešto“ jednostavnijim varivima.

DOBAR TEK!

Objavljeno u rubrici juhe i variva, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , , . Označi link.