Umak od kljukača i piletine

Najveći problem kod ovog recepta mi je zapravo objasniti o kojoj je vrsti gljiva riječ. Pošto je moja mama rodom iz Zagorja, mi smo ih oduvijek zvali kljukači. Drugi nazivi koje sam uspjela pronaći na Internetu za ove gljive su puza, medenjača, mraznica, puzica, puzva, puzavci, migači, kljukači, grmečki. Nadam se da sam vam malo bolje objasnila o kojoj je vrsti gljiva riječ. Ove gljive rastu u velikim skupinama ili grmovima najčešće na panjevima ili uokolo panjeva. Tako ih u voćnjaku mojih roditelja svake godine ima nebrojeno mnogo.

Ova vrsta gljiva je jestiva, ali je treba prije upotrebe prokuhati jer sadrži termolabilne otrove. Termički neobrađena bi mogla izazvati probavne smetnje. No kod nekih ljudi i termički obrađena izaziva blage probavne smetnje. Hvala Bogu, kod nas to nije slučaj. Jako je ukusna i prilično popularna gljiva u nekim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske. Može se i zamrznuti, prethodno blanširana, što ja radim svake godine.

Moji su roditelji ovu vrstu gljiva uvijek slagali s pečenim jajima i tako sam je i ja slagala sve dosad. No malo razmišljajući upitala sam se zašto to zapravo radim. Tako sam je ovog puta pripremila na malo drugačiji način.

Potrebni sastojci za recept:

  • oko pola kg narezanih kljukača
  • 200 g pilećeg bijelog mesa narezanog na komadiće
  • pola glavice luka
  • žlica brašna
  • začini (sol, Vegeta, crvena slatka paprika, papar)
  1. Kljukače stavite dinstati na malo ulja te dodavajte po potrebi vode. Posolite i ostavite da se dinstaju oko 1 sat.
  2. U drugoj posudi ili tavici popirjajte nasjeckani luk te kad postane staklast dodajte piletinu. Također podlijevajte vodom.
  3. Nakon pola sata pirjanja dodajte kljukače. Kljukače prije dodavanja mesu procijedite kroz sitno cijedilo kako bi se riješili vode u kojoj su se pirjali. Voda će biti prilično sluzava pa preporučam da to učinite.
  4. Dodajte začine i ostavite da se još malo pirja. Nakon 5 – 10 minuta posipajte po tome brašno te ostavite da se malo zgusne (oko 2 – 3 minute).

Posebno skuhajte pire krumpir te poslužite uz ovaj fini umak. Mljac…

Možete pirjati meso i gljivei zajedno no kljukačima treba duplo duže da se popirjaju od pilećeg bijelog mesa narezanog komadiće. Zato sam ja prvo stavila kljukače, a u posebnoj posudi meso. Još je jedan razlog zašto sam to napravila. Kljukači su naime, puno bolji kad se pirjani procijede kroz sitno cijedilo jer pirjanjem ispuštaju dosta sluzi. A šteta bi mi bilo procijediti vodu u kojoj su se pirjali luk i meso.

DOBAR TEK!

Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.