Svinjska jetrica na saftu s palentom

Možda ne izgledaju spektakularno, ali dobro ih je povremeno uvrstiti u jelovnik. Nemali broj ljudi na smo spominjanje iznutrica, pokazuje izraz odbijanja i osjećaj gađenja. Među njima je i moj suprug iako jetru voli, pogotovo pečenu, a manje saft.

Ova vrsta mesa (jetra, bubrezi, mozak, pluća, srce, želudac, jezik, testisi, bubrezi) odlikuje se visokim sadržajem vitamina B-skupine, posebno vitamina B12 koji se stvara isključivo u životinjskoj stanici i koji između ostalog predstavlja i esencijalnu tvar u sazrijevanju crvenih krvnih zrnaca. Ono je bogato i mineralima željezom i cinkom, a izvrsni je izvor proteina.

Uz sve te nutritivne vrijednosti ipak se te namirnice moraju koristiti u određenim slučajevima i s određenim oprezom. Zato što je većina od prethodno nabrojenih vrsta mesa najčešće i skladište kolesterola. Sadrži i visoku količinu purinskih baza – preteča mokraćne kiseline, stoga predstavlja gotovo „zabranjene” namirnice u prehrani bolesnika koji boluju ili su skloni nastanku gihta. Uz to, stanovita umjerenost i kontrola u prehrani ovom vrstom namirnica potrebna je iz razloga pojave simptoma trovanja. Neki od ovih organa predstavljaju mjesta u organizmu preko kojih se čisti, odnosno filtrira krv, pa se u pojedinim slučajevima u njima mogu naći zaostale rezidue stranih tvari, lijekova, umjetnih gnojiva, pesticida… Najbolje je koristiti uvijek kad je to moguće iznutrice mladih životinja.

Jetrica predstavljaju dobar izvor željeza, fosfora, vitamina B12, folne kiseline, riboflavina (vitamina B2), niacina i vitamina A. No ne preporuča se trudnicama u prvom tromjesečjujer vitamin A u prevelikim količinama može uzrokovati određene malformacije fetusa.

Potrebno:

  • svježa svinjska jetrica
  • 1/2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • malo masti ili ulja
  • palenta
  • 1/2 žlice brašna

Priprema:

Jetricu narezanu na kockice popržite na luku. Ja luk obavezno izmiksam jer ne volim komadiće luka. Dinstate i podlijevate vodom dok jetrica nije gotova. Posolite, popaprite, dodate nasjeckani češnjak, može i malo mljevene crvene paprike i saft zgusnete s malo brašna razmućenog u vodi. Poslužite uz palentu koja se kuha u slanoj vodi nekoliko minuta.

Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , , . Označi link.