Sos od krumpira

Ovo je jedno od mojih omiljenih jela iz djetinjstva. Moja draga baka je slagala savršen sos od krumpira. I ja ga danas slažem uvijek kad slažem sos od hrena. Slažem ga za djecu jer je sos od hrena za njih preljut, ali na kraju je jedini muž taj koji jede sos od hrena. Ja si uvijek prvo stavim malo sosa od krumpira da probam kako je uspio ovog puta, a onda ne mogu prestati.

Recept je jednostavan i brz, a idealno paše uz pire krumpir i kuhano meso. Može se poslužiti i uz kuhanu rižu i hrenovke ili neke slične kombinacije. Kad su mi klinci bili u fazi kuhanih jaja, probali smo i tu kombinaciju i bilo je ok.

Evo što vam sve treba za sos od krumpira (za otprilike 4 osobe):

  • 3-4 veća krumpira
  • začini (sol, papar, crvena slatka paprika)
  • 1 dl vrhnja za kuhanje ili mlijeka
  • malo brašna i ulja (za zapršku)
  1. Skuhajte krumpire te ih zajedno sa vodom u koj su se kuhali usitnite štapnim mikserom da dobite glatki pire.
  2. U pire umiješajte vode po potrebi(oko 2 dl) i ostavite da zavri. Dodajte začine i vrhnje za kuhanje ili mlijeko.
  3. Napravite zapršku i njome zgusnite sos. Zaprška se radi tako da na malo ulja popržite 2-3 žlice brašna i malo crvene slatke paprike.

Moji doma baš nisu oduševljeni pečenim krumpirom, ali  zato jako vole razne verzije jela od krumpira.

Moram napomenuti kako sam jednom isprobala i light verziju bez zaprške. Sos sam zgusnula brašnom koje sam razmutila u mlijeku, ali jednostavno to nije bilo to. Krumpir ima dosta blagi okus tako da zaprška stvarno da “ono nešto posebno” ovom jelu.

Od ovog jela nemojte očekivati neke aromatične  i specifične okuse, ali ima zaista fini, kremasti okus. Možda vas baš ovo jednostavno jelo osvoji.

Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , . Označi link.