Sok od višnje (sirup od višnje)

Višnje su ove godine ili jako rodne ili ih uopće pa i nema. Svo ovisno o tome kakvu sortu imate. U dvorištu moje mame nalazi se jedna višnja koja je upravo u punoj zrelosti. Višnja je to iz sorte maraska a one su najbolje za spravljanje sokova.  I uistinu maraska daje najukusniju aromu. Ovaj sok ne zahtjeva puno vremena za pripremu. Veći dio posla otpada na samo branje plodova i čišćenje od koštica. Imate li u tome pomoć vaših ukućana, posao će biti obavljen u tren oka. Priuštite sebi i svojim ukućanima čašu zdravog prirodnog soka. Rashlađen i s kockicama leda idealno je osvježenje za ove ljetne žege.

Za sok ( sirup ) od višnje potrebno je:

  • 1 kg višanja
  • 800 g šećera

Oprane i očišćene višnje pospite šećerom i ostavite da stoji jedan dan kako bi pustile sok. U hladnjaku može stajati i dva dana. Slijedećeg dana kuhajte sve zajedno oko 20 minuta do pola sata ( dok ne provrije  ). Kroz gusto cijedilo ocijedite sok u staklene boce i odmah ih zatvorite. Ocijeđene višnje ne bacajte već od njih napravite pekmez.

Pekmez od višanja ostalih od soka:

Višnje koje ste procijedili jednostavno izmeljite na prikladnom stroju  (multipraktik, blender,…) te u njih prema uputama na vrećici dodajte želin. Punite u vruće staklenke i odmah zatvorite. Pokrijte ih gustim ručnikom ili stolnjakom kako bi se postepeno hladile.

Objavljeno u rubrici iz prirode, Kuhaonica | Tag članka: , , , , . Označi link.