Sok od trešanja (Sirup od trešanja)

Ovakve sokove (zapravo sirupe) je moja mama kuhala svakog ljeta tako da mi je njihov okus dobro poznat i uvijek kad ga pijem vraća me u djetinjstvo. Iako sam čula priče da šećer u tim količinama nije dobar niti za djecu niti za odrasle i kako je možda ipak bolje piti kupljene sokove, uopće se ne slažem s takvim razmišljanjima. U kupljenim sokovima ima raznih sastojaka za koje ne bih željela da ih moja djeca unose u organizam, a za šećer smatram da je dodatak prehrani bez kojega ljudski organizam ne bi niti mogao preživjeti. Uglavnom, volim preko ljeta skuhati što više ovakvih sirupa i napraviti neku zalihu za zimu kako bi domaće i prirodne sokove imali i u zimskim mjesecima.

Sokovi se obično popiju već do studenog, ali onda kuhamo razne čajeve. Moj Vid je najveći ljubitelj čajeva kod nas doma tako da je sav sretan kad dođe zima jer čaja u zimskim mjesecima u našem domu ima u izobilju.

Neki dan sam kod svojih doma nabrala dosta trešanja pa sam odlučila kuhati domaći sirup od trešanja. Evo koliko mi je kojih sastojaka trebalo:

  • 1,5 kg trešanja
  • 1,5 kg šećera
  • 1,5 litra vode
  • 2 velike žlice limunske kiseline

Trešnje sam oprala i zgnječila rukama. Nisam vadila koštice nego sam samo dodala šećer i vodu. Najbolje je voće posipati šećerom i ostaviti preko noći da odstoji pa onda ujutro dodati vodu i sve zajedno kuhati. No ja sam ovaj put bila u žurbi i nisam stigla ostaviti preko noći voće i šećer, ali sok je ispao jako fini tako da ne znam kolika je potreba za tim da voće odstoji preko noći.

Kuhala sam sve zajedno oko 1,5 sat i onda ostavila da se ohladi. Kad se malo ohladilo, dodala sam limunsku kiselinu (oprezno s dodavanjem iste jer ako je stavite previše, sok izgubi aromu i postane samo kisela, obojena voda). Kad se u potpunosti ohladilo, ocijedila sam sok preko čiste krpe i pretočila ga u čiste boce koje sam čvrsto zatvorila i pospremila u podrum.

Iako baš nisam ljubitelj sokova , ove domaće sokove pijem čak i ja, a djeca i muž su oduševljeni njima. Klinci ih piju svakodnevno, a muž obožava slagati sok od mojih domaćih sirupa i mineralne vode. Kombinacija je dobra. Probajte.

Objavljeno u rubrici iz prirode, Kuhaonica | Tag članka: , , . Označi link.