Sok od breskve

Jeste li znali…

Puno prije znanstvenih istraživanja koja su potvrdila utjecaj breskvi na vitalnost našeg organizma, stari Kinezi su breskvama pripisivali moć besmrtnosti. Tako jedna legenda kaže da je postojalo drvo breskve koje su posadili bogovi i koje je davalo plod svakih 3000 godina. Tko god bi pojeo voće s tog drveta, uživao bi u dobrom zdravlju i vječnom životu.

Svježe zrele breskve sadrže minerale: kalij, fosfor, magnezij i kalcij. Zanimljiva je i činjenica da se najviše zdravih nutrijenata nalazi u kori breskve. Tako kora sadrži dvostruko više fenola nego samo meso breskve, a u kori se nalaze i velike količine prehrambenih vlakana koja pomažu u prevenciji brojnih bolesti. Također neoguljena breskva sadrži više od 3/4 dnevnih potreba vitamina C – stoga breskve uvijek jedite s korom.

Prirodni voćni sokovi sadrže velik dio vitamina iz voća. Pravilnim pripravljanjem oni zadržavaju boju, miris i okus svježeg voća i bez dodatka konzervansa. Jedan od najpouzdanijuh načina čuvanja sokova (i kompota) od kvarenja je pasterizacija.

Sok od bresaka:

  • 5 kg bresaka
  • 75 dkg šećera
  • 2 l vode

Breskve operite, očistite i narežite na komade. Dodajte šećer i vodu i kuhajte dok ne omekšaju. Propasirajte i napunite staklene boce. Boce zatvorite i pasterizirajte. Pokrijte debelim ručnikom da se postupno ohladi. Čuvajte boce na suhom i tamnom mjestu i sok će vam trajati do 8 mjeseci.

Na isti način možete spravljati i sok od kruške ili sok od marelice.

Objavljeno u rubrici iz prirode, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.