Sok od bazge

Ako ste ljubitelji bazge ili u vašoj kući ima takvih, svakako požurite napraviti sok jer bazga samo što nije ocvala. Ja sam ove godine prvi puta radila sok od bazge, ili bolje reći sirup od bazge. Do sada nisam niti znala da postoji i sok od bazge koji ne treba kuhati. Recept nam je ostavila mama Nataša u komentaru pod receptom za bakine pogačice iz Legrada. 

Svakako ću ga isprobati, ako ne ove, onda sigurno slijedeće godine. Ovaj put sam radila sirup od bazge po receptu moje mame. Vidjela sam puno recepata na sličnu varijantu, ali odlučila sam se na ovaj pošto pouzdano znam da je dobar.

Evo što vam treba za ovaj ukusan i osvježavajući sirup:

  • 23 cvjeta bazge
  • 5 litara vode
  • 5 kg šećera
  • Limunske kiseline po želji (2 – 4 velike žlice)

 

Bazgu 24 sata namakati u hladnoj vodi. Nakon toga dodati 5 kg šećera te prokuhati. Najbolje je kuhati oko 1 – 1,5 h. Na kraju dodati limunsku kiselinu. Moja mama uvijek napominje kako treba pobirati pjenu, ali ja na to uvijek samo klimam glavom, a zapravo nikad to ne radim. Nakon toga procijediti kroz krpu ili gazu koju stavite u cjedilo. Zatvarati u dobro oprane flaše i pospremiti na hladno i mračno mjesto.

Rok trajanja ovog soka je zaista dug. Moja mama još ima u podrumu sok od bazge od prošle godine. Naravno, čim ga duže kuhate, duži će biti i rok trajanja.

Objavljeno u rubrici iz prirode, Kuhaonica | Tag članka: , , , . Označi link.