Slane palačinke

Pošto moji klinci jako vole palačinke uvijek pokušavam napraviti neku zdravu varijantu njihove omiljene hrane. Već prije sam shvatila da im nije bitno sa čim su palačinke već im je važno samo tijesto. Kako ne bi uvijek jeli slatke palačinke sa nekim eurokremom ili marmeladom sjetila sam se napraviti slanu varijantu palačinka.

Jedne godine sam za zimnicu spremila puno blanširanog povrća pa sam u zimi shvatila da je polako vrijeme za iskoristiti ga. Bilo mi je žao da skoro svaki dan jedemo variva od povrća, a za slaganje popečki nisam imala dovoljna vremena jer mi je Vid bio jako mali (svega par mjeseci) pa mi je puno vremena odlazilo na dojenje, prematanje i slične aktivnosti. A i Ivona je bila tek 2,5 godine pa je još bilo i dosta „posla“ oko nje.

Tako sam jedan dan izvadila smrznuto povrće, a da ni sama nisam znala što ću točno napraviti. U 12 sati sam već bila u popriličnoj žurbi jer još nisam smislila što napraviti, a u našoj kući je ručak obično u 13.30 h. Ivona je stalno govorila da bi jela palačinke pa sam odlučila napraviti neku vrstu slanih palačinki. Svi smo se oduševili kad sam ispekla smjesu blanširanog povrća i smjese za palačinke.

Palačinke od tada radim sa svim vrstama povrća: kelj, kupus, blitva. Sve dolazi u obzir. Povrće treba biti narezano na tanke komadiće (što sitnije – to bolje).

Ovog puta mi je ostalo domaćeg maminog matovilca koji je već bio pomalo uvenuo pa nije bio za salatu. Nisam ga uopće kuhala jer znam da je mekan. Za kupus i kelj nisam sigurna da bi bili dobri kad se uopće ne bi prokuhali. No ako povrće blanširate prije stavljanja u zamrzivač, to je sasvim dovoljno. Ako planirate upotrijebiti svježe, narežite ga i prokuhajte oko 15-20 minuta. Kad ga izvadite još ga malo nasjeckajte.

Za smjesu sam ovog puta koristila:

  • 1 jaje (ako nemate niti jedno kod kuće, bit će dobro i bez – PROVJERENO!)
  • 300 grama oštrog brašna
  • malo mlijeka
  • vodu
  • začine (sol,vegetu,crvenu slatku papriku)
  • matovilac (2 šake nasjeckanog na sitno)

Sve sam dobro pomiješala i pekla u nauljenoj tavici za palačinke. Tijesto ne razlijem na cijelu tavicu kao za slatke palačinke nego razlijem na dva-tri dijela da ih djeca mogu lakše jesti.

Ove palačinke s povrćem su jedno od omiljenijih jela u našoj obitelji. Koliko god da ih ispečem, uvijek se sve pojedu.

Dobar tek!

Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , , . Označi link.