Prežgana juha

Prežgana juha, ajnprem juha ili kako god je zvali – vjerojatno već svi znamo o kojoj vrsti juhe se radi. Juha čije je glavno obilježje da se obavezno radi sa zaprškom bila je glavno jelo na meniju naših baka dok je danas često, nažalost, zaboravljena. Mi je doma često radimo jer je svima jedna od omiljenih, pogotovo mojem trogodišnjem Vidu koji ju zove juha s kruhom. Voli on i „običnu juhu“ (to je ona s piletinom, mrkvom, graškom…), ali najviše ga žalosti što se takva juha ne jede s kruhom – iako mu i to ponekad dopustimo. Zato kad za ručak imamo prežganu juhu, uvijek si da oduška i u juhu natrga pozamašnu količinu kruha. Evo recepta za meni omiljenu varijantu prežgane juhe.

Potrebno vam je:

  • 2 – 3 žlice brašna
  • 1 jaje ili malo riže
  • 1 veća mrkva
  • začini (sol, Vegeta, crvena slatka paprika, papar)
  • malo ulja

Najbolji okus prežgane juhe dobit ćete nakon nekoliko pokušaja pripreme iste. Ja sam tek nakon godinu – dvije pogodila onaj pravi okus bakine prežgane juhe koji sam tako željela postići. No danas se svi doma oduševe jer kažu da je prežgana juha koju pripremim sve bolja i bolja. Nije da se hvalim, ali uistinu vježba čini majstora. Ponekad nam se čini da smo čak sve napravili isto kao i svaki put, ali eto… nekako je ipak ispalo drugačije. Ako vam od prve ne ispadne dobro, ne očajavajte jer će s vremenom biti sve bolje i bolje.

Meni je mjera za prežganu juhu najčešće 1 litra vode (otprilike). Naribajte mrkvu na sitno te je kratko popirjajte na malo ulja. Dodajte malo vode i ostavite da se kuha nekih 10 – 15 minuta. Nakon toga dodajte preostalu vodu te dodajte začine i ostavite da voda s mrkvom još malo provri. U posebnoj tavici na vatru stavite malo ulja te kad bude ulje vruće dodajte brašno. Neprestano miješajući dodajte malo crvene slatke paprike i nakon 1 – 2 minute tom zaprškom zgusnite juhu.

U prežganu juhu možete umutiti i jedno jaje koje ste prethodno razmutili vilicom u posebnoj posudi. Jaje u juhu dodajte polako, s vilicom. Ostavite još 5 minuta kako bi se jaje u potpunosti skuhalo. Umjesto jaja možete u juhu dodati rižu koju ste prethodno skuhali i ocijedili. Na kraju dodajte malo sušenog peršina.

DOBAR TEK!

Objavljeno u rubrici juhe i variva, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , . Označi link.