Pranje namirnica

Kod pranja namirnica u kuhinji ne postupa se sa svima isto. Različito se pere primjerice povrće, meso, salata ili bobičasto voće. Kako bi namirnice ipak bile temeljito oprane a da se izbjegne suvišni gubitak vitamina evo nekoliko trikova. Najveća pogreška je pranje povrća narezanog na komadiće ili ostavljanje namirnica u vodi jer se tako gube vitamini.

Salata i drugo lisnato povrće najprije se razdjeli na listove te se zatim naglo opere pod mlazom vode, stavi se u cjedilo i pusti da se osuši. Nikako ne valja ostavljati salatu u vodi jer se pritom gube hranjive tvari.

Korjenasto povrće preporuča se prati dvaputa, tj. prije guljenja ili struganja i nakon guljenja ili struganja. Isto tako povrće ne treba ostavljati dulje vrijeme u vodi.

Cvjetaču namočimo u slanu vodu kako bi izašle eventualne gusjenice. Dalje ju operemo pod mlazom vode.

Mahunarke je potrebno probrati prije samog pranja i odstraniti loše i zatim oprati. Preporuča se mahunarke namočiti u vodi kako bi se ubrzalo kuhanje. Mahunarke stajanjem u vodi ne gube svoje hranjive tvari.

Bobičasto voće se pere na cjedilu i to tako da se u posudu stavi voda u koju se uranja voće s cjedilom. Vodu treba mijenjati sve dok ona ne bude čista.

Meso treba naglo isprati i staviti u porculansku ili emajliranu posudu a nikako na drvenu dasku jer drvo izvlači hranjive tvari.

Objavljeno u rubrici Kuhaonica, kulinarstvo i namirnice | Tag članka: , , , , . Označi link.