Popečci od mljevenog mesa, tikvica i riže

Ovakve i slične popečke ljeti radim dosta često. Prednost je ta što se mogu napraviti u većoj količini pa dio ispeći odmah, a dio se može zamrznuti i upotrijebiti za neki drugi put. Možda izgleda kao puno prtljancije za jedan ručak, ali ako složite u većoj količini i zamrznete, drugi put imate gotov jedan dio ručka ili pak večeru. Odlična su zamjena za neko drugo jelo koje je brzo gotovo (poput hrenovki). Samo se izvadi iz zamrzivača i još zamrznuto stavi peći na vruće ulje. Brzo je gotovo, a jako ukusno. Svake godine za ljetovanje slažem ovakve i slične popečke.

Zamrznem ih i stavim u frižider torbu. Na moru samo prebacim u zamrzivač i uz rižu ili neki drugi prilog koji je brzo gotov, imam ručak za jednom ili dva puta.

Potrebno sastojaka:

  • 500 grama purećeg mljevenog mesa
  • 3 – 4  šake riže
  • manja tikvica
  • 1 jaje
  • brašno
  • začini (sol, papar, crvena slatka paprike, vegeta…)

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da pusti sok. Nakon toga je ocijedite i stavite u veću zdjelu. Rižu operite i skuhajte te također dobro ocijedite. Dodajte u zdjelu tikvicama.Umjesto tikvica možete staviti i neko drugo povrće (kelj, kupus i sl.) Samo narežite na sitno, prokuhajte i dodajte smjesi od koje ćete raditi popečke.

Tikvicama i riži dodajte mljeveno pureće meso te sve zajedno začinite. Dodajte 1 jaje kako bi se smjesa povezala. Dodajte brašna toliko da popečci ne budu premekani.

Uzimajte dio po dio smjese te slažite rukama oblike slične faširancima. Uvaljajte ih u brašno i stavljajte na malo pobrašnjeni veći tanjur. Stavljajte ih peći na vruće ulje ili pak zamrznite na tanjuru. Kad se zamrznu, izvadite ih iz zamrzivača, pričekajte 5 – 10 minuta te ih nožem pažljivo odvajajte od tanjura te stavljajte u vrećicu za zamrzavanje ili u neku plastičnu zdjelu u kojoj ćete ih zamrznuti.

DOBAR TEK!

Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.