Medenjaci

Medenjaci su pravi klasici božićne kuhinje. Omiljeni kod djece, posebno dragi u vrijeme blagdana, domaći medenjaci brzo će nestati s obiteljskog stola. Zasigurno nema domaćice koja u svojoj bilježnici s receptima nema barem jedan recept za medenjake.  Za spremanje medenjaka, kažu stručnjaci, najbolji je kestenov med zbog svoje specifične arome i tamne boje. Med kao osnovni sastojak ima pozitivno djelovanje na naše zdravlje. O blagodatima pčelinjih proizvoda napisano je već stvarno mnogo, no nije zgorega ponoviti.

Med kao lijek:

U narodnoj se medicini med rabio za osnaživanje organizma, prije svega djece i starijih. Znanstvenici mu pripisuju antibakterijska, antiseptička i antioksidacijska svojstva. Med je iznimno koristan za zdravlje, a jača, tvrdi se, funkciju rada srca i krvotoka. Med dobro utječe na motoriku želuca i crijeva. Konzumacijom meda 120 grama dnevno tijekom dvadesetak dana smanjuje se kolesterol za oko 20% i povećava aktivnost leukocita za otprilike 7% i hemoglobina za 10 – 20%. Redovita konzumacija meda uzrokuje poboljšanje krvne slike zbog sadržaja malih količina soli, željeza, mangana, bakra i kobalta. Vitamini su između ostalog sastavni dio meda, međutim, njih nalazimo u vrlo malim količinama, nedovoljnim za potrebe ljudskog organizma. Tako u medu nalazimo vitamin C, B kompleks, niacin, pantotensku kiselinu, biotin i folnu kiselinu. Količina vitamina u medu prije svega ovisi iz kojeg cvijeća pčele prikupljaju nektar, prisutnosti peludi, stanju i zrelosti meda te o njegovu načinu čuvanja. Med također pomaže u cijeljenju rana zbog svojih antibakterijskih svojstava. Ukratko med je korisna namirnica za borbu protiv raznih virusnih, gljivičnih i bakterijskih infekcija kao i za poboljšanje sveopćeg stanja organizma.

Konzumiranje i čuvanje meda:

Ako med uzimate u raznim napicima poput čaja morate paziti da čaj nije prevruć jer se prevelikim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda. Med treba biti potpuno otopljen u tekućini, jer će ljudski organizam sam potpuno iskoristiti njegove ljekovite tvari. Uzimamo li med bez tekućine, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne otopi.

Med treba čuvati u čistim, suhim i tamnim prostorijama s dobrim provjetravanjem. Prostorija ne smije biti vlažna jer med lako upija vlagu te stoga lako prihvaća druge mirise. Med ne treba držati u prostorijama s lukom, kiselim kupusom, naftom, benzinom, plinom i ostalim proizvodima intenzivnog mirisa, kao ni u vlažnim prostorijama. Metalne posude koje nisu posebno pripremljene za med ne treba rabiti, jer u njima može doći do reakcije organskih kiselina i metala. I pri uzimanju meda nije preporučljivo koristiti metalni pribor, već npr. plastični, drveni, porculanski.

TIJESTO ZA MEDENJAKE:

 • 3 jaja
 • 125 g maslaca ili margarina
 • 100 g šećera
 • 250 g meda
 • 160 g mljevenih oraha ili badema ili lješnjaka
 • 500 g brašna
 • pola čajne žlice sode bikarbone
 • mješavina začina za medenjake ( klinčići, cimet )

Šećer, maslac i med otopite na laganoj vatri ( ne kuhati samo otopiti ). U posudi prosijte brašno, dodajte orahe, začine i sodu bikarbonu. U to umiješajte jaja i izlijte otopljenu smjesu. Miješajte drvenom kuhačom dok smjesa ne postane kompaktna. Pokrijte i ostavite preko noći u hladnjaku. Idući dan oblikujte kuglice te ih pecite 15 minuta na 180 stupnjeva. Medenjaci moraju ostati mekani kad ih vadite iz pećnice. Hlađenjem će se stvrdnuti.

SAVJET: Ovakvo tijesto za medenjake možete ostaviti spremljeno u hladioniku i nekoliko dana.


ČUVANJE MEDENJAKA:

 • ostavite medenjake da se potpuno ohlade na rešetki za kolače.
 • medenjake najprije čuvajte u limenoj kutiji s napola zatvorenim poklopcem ( oko 7 dana ) a zatim kutiju zatvorite do kraja ( ako uspijete očuvati njen sadržaj 🙂 )
 • medenjake i kolače s medom uvijek čuvajte odvojeno od drugih vrsta kolača jer bi zbog dodatnih začina drugi keksi ili kolači mogli poprimiti njihovu aromu
 • u kutiju u kojoj čuvate medenjake stavite krišku jabuke ili komad kruha kako bi oni postali mekani ( ne zaboravite mijenjati kruh i jabuku svaki drugi dan zbog očuvanja od plijesni )
Objavljeno u rubrici kolači, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.