Kuhani oslić i blitva sa slanutkom

Blitva i slanutak se iznenađujuće dobro slažu, a u kombinaciji su bogati vitaminima i mineralima. Blitva je bogata i folnom kiselinom,ali i balastnim tvarima, saveznicima crijevne flore. Ta celulozna vlakna vežu na sebe vodu (a time i masnoće i otrovne tvari), ubrzavaju prolaz hrane kroz crijeva, te na taj način otklanjaju crijevne i probavne tegobe. Visoke koncentracije kalija, željeza, magnezija i vitamica C, čine blitvu izuzetno vrijednom namirnicom. Blitva oživljava mozak i živce, pomaže kod nervoze i pomanjkanje koncentracije, pomaže kod probavnih smetnji, smanjuje razinu masti u krvi, jača imunitet, štiti sve sluznice u tijelu, jača kosti i zube, potiče stvaranje crvenih krvnih stanica itd.

Slanutak bogat je izvor nutrijenata jer sadrži molibden (mineral u tragovima), dijetalna vlakna, folnu kiselinu i mangan, bogat mineralima poput željeza, magnezija, bakra i cinka.  Sadrži puno proteina. Kuhani slanutak sa povrćem i cjelovitim žitaricama poput riže je odličan visoko-proteinski nemasni obrok. Dijetalna vlakna koja sadrži slanutak pomažu u snižavanju kolesterola u krvi na takav način, da se vežu uz žučne kiseline u tankom crijevu i sprečavaju njihovu re-apsorpciju. Slanutak sprečava nagli porast šećera u krvi nakon jela i zbog toga je idealna namirnica za dijabetičare. Znanstvena istraživanja potvrđuju da redovito konzumiranje slanutka može spriječiti dijabetes.Redovito konzumiranje slanutka može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca.

Potrebno:

  • oslić
  • blitva
  • slanutak
  • češnjak
  • maslinovo ulje

Priprema:

Slanutak je potrebno namočiti preko noći. Kuhati ga treba što duže da ne bude tvrd. On se ne može prekuhati. idealno je ako imate još svježe blitve u vrtu ili nabavite na tržnici. Blitvu narezanu na široke trakice skuhate posebno u slanoj vodi, pazite da je ne prekuhate. Kad je gotova, pomiješate je sa skuhanim slanutkom, po potrebi dosolite, nasjeckate češnjak i začinite maslinovim uljem. To poslužite uz kuhani oslić koji ste skuhali u juhu, vidi riblja juha.

Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , . Označi link.