Krumpir i riža u mlijeku

Ovaj recept  mi je jednom prilikom dala mama Jelena i svaki put kad slažem ovo jelo sve mi bolje ispadne. Prvi put kad sam slagala nisam vodila računa da će riža u mlijeku povećati volumen ovom jelu pa mi je mlijeko kapalo iz vatrostalne zdjele i sve se zapeklo na dnu pećnice. Užas. A miris prepečenog mlijeka se nije dao iz stana još dobra dva dana. No drugi put sam već bila pametnija i nisam pretjerala s namirnicama koje sam naslagala u vatrostalnu zdjelu. Jelo je odlično i preporučam ga svakome, pogotovo u zimsko nedjeljno prijepodne kad već nemate ideja što bi kuhali, a ne kuha vam se nešto standardno.

Namirnice za ovaj odličan prilog su prilično jeftine i lako dostupne svima. Omjer namirnica koje slažete također nije određen jer sigurno već znate koliko čega vaša obitelj pojede.  Omjer riže i krumpira ćete pogoditi s krumpir,vremenom jer nekome će odgovarati kad ima više riže, a drugome pak dok u jelu ima više krumpira.

Meni je za četveročlanu obitelj (vodite računa da su dva člana djeca koja ne pojedu baš puno) trebalo oko 4 – 5 manja krumpira te tri šake riže. Krumpir ogulite i narežite na ploške, a rižu dobro operite. Podmažite vatrostalnu zdjelu maslacem ili je pouljite. Slažite naizmjence krumpir pa na njega prospite malo riže. Nakon riže opet slijedi krumpir pa riža. I tako dok ne potrošite sve sastojke. Između svakog sloja stavite malo začina (sol, papar, crvena slatka paprika, Vegeta – po želji). Na kraju sve zalijte mlijekom tako da prekrijete sve sastojke i pokrijte vatrostalnu zdjelu. Ako nemate poklopac za vatrostalnu zdjelu stavite gore aluminijsku foliju da vam se na jelu ne bi napravila dosta tvrda kora. Pecite na temperaturi od 180 – 200 ° oko 1 sat. Prije nego izvadite provjerite vilicom da li je krumpir mekani. Riža i krumpir će se cijelo vrijeme lagano kuhati u mlijeku te će dobiti fini, mliječni okus.

DOBAR TEK!

Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , , . Označi link.