Krem juha od graška

Još ljetos sam čisteći zamrzivač primijetila kako mi je ostalo dosta prošlogodišnjeg zamrznutog graška. Kod mame je već bio pun vrt mladog graška pa sam onog starog samo gurnula dublje u zamrzivač. Nekako mi je ga bilo žao baciti. Neki dan sam došla na ideju kako bi od njega mogla napraviti krem juhu od graška. Tražeći na Internetu neki recept naišla sam na neke meni komplicirane varijante s dosta začinskog bilja i kockom za juhu koju ja zbog djece (a i nas odraslih) nikad ne koristim. Ne mogu ni zamisliti što je sve u tom stisnutom koncentratu, a ne želim ni znati. Zato sam isprobala neki svoj jednostavni recept. I ispalo je odlično. Djeca su bila oduševljena, a i muž je pojeo. Njemu nije bila tako dobra kao nama, ali nažalost ne može si pomoći. Šefica kuhinje ponekad mora udovoljiti i svojim apetitima.

Za krem juhu od graška bilo mi je potrebno:

  • 200 g smrznutog graška
  • 1 – 2 dl mlijeka
  • začini (sol, papar, Vegeta, crvena slatka paprika – po želji)
  • malo brokule i cvjetače

Recept za krem juhu od graška:

  1. Grašak stavite u vodu i prokuhajte oko 40 minuta. Po potrebi podlijevajte vodom. Zajedno s vodom ga usitnite štapnim mikserom. Nakon toga dobivenu smjesu propasirajte preko sitnijeg cijedila. Tako ćete se riješiti neželjenih tvrdih korica graška koje niste uspjeli do kraja usitniti štapnim mikserom.
  2. U posebnu posudu stavite kuhati cvjetaču (karfiol)  i brokulu. Cvjetača i brokula su gotove za 10 – 15 minuta ako ih razdvojite na sitne cvjetove.
  3. Propasirani grašak stavite ponovno na vatru i dodajte začine. Dodajte i kuhanu brokulu i cvjetaču.
  4. U posebnoj posudi pomiješajte 2 – 3 žlice brašna i postepeno ulijevajte mlijeko. Miješajte žlicom kako ne bi ostale grudice. Ako vam se ipak naprave upotrijebite štapni mikser. Ovom smjesom brašna i mlijeka zgusnite juhu.

DOBAR TEK!

Objavljeno u rubrici juhe i variva, Kuhaonica | Tag članka: , , . Označi link.