Kolačići od prhkog tijesta

Ovo su najjednostavniji kolačići koje ćete ikad raditi, a vaši klinci će sigurno s oduševljenjem pomagati u samoj izradi.

Prhko tijesto je zahvalno kako zbog brze i jednostavne pripreme tako i zbog toga što svaki put možete raditi drugačije oblike koje možete ukasiti na drugi način. Tako vam kolačići svaki put moglu izgledati drugačije. Zbog sastojaka kojima ćete ukrašavati kolačiće ni okus im neće biti isti.

Mi često kolačiće radimo zbog same pripreme, a ne zbog rezultata iako se svi pojedu u jednom popodnevu. Klinci vole mijesiti i izrađivati kolačiće, a ovi su mi najjednostavniji za pripremu. Poslije nekog variva ionako se uvijek kreće u frižider po nešto slatko.

Za otprilike 30 manjih kolačića potrebno vam je:

  • 125 g omekšanog maslaca ili margarina
  • 62,5 g šećera
  • 1 žumanjak
  • 250 g brašna
  • Čokoladna glazura, šarene mrvice, mljeveni lješnjaci, šećer u prahu (za ukrašavanje)

Maslac najčešće stavim na tridesetak  sekundi u mikrovalnu da omekša. U maslac stavite šećer te žumanjak. Postepeno dodajte brašno. Zamijesite i ostavite na desetak minuta u hladnjaku.

Od tijesta možete raditi kuglice ili neke druge oblike. Možete koristiti i modlice za sitne kolače. Moji klinci vole rezati pomoću tupih nožića od tijesta oblike svojih ručica. Ivona je već dovoljno spretna za napraviti to sama, a Vidu malo pomognem.

Po receptu kojeg imam od tijesta bi se trebale napraviti kuglice koje bi se trebale valjati u lješnjake, šarene mrvice i šećer. Kuglice se trebaju posložiti na papir za pečenje i malo izdubiti prstom. Te udubine bi se trebale nakon pečenja napuniti čokoladnom glazurom ili marmeladom. Kad smo probali taj recept koji smo pronašli u časopisu „Mama i beba“, šarenih mrvica je bilo tjednima po cijeloj kuhinji, a više ih je ionako završilo u njihovim ustima nego na kolačićima. Kad im jednostavno dam da rade što žele, kolačići ispadnu super. Nema petljanja, a oni zaista uživaju.

Kolačići se peču zaista kratko (od 10 do 13 minuta) pa predlažem da pričekate pokraj pećnice.

Čokoladna glazura – na laganoj vatri rastopite čokoladu za kuhanje, malo šećera, malo vode i malo margarina ili maslaca. Možete isprobati i varijantu s čokoladom za kuhanje i vrhnjem za šlag. Sastojke također otopite na laganoj vatri.

Svakako preporučujem pečenje na papiru za pečenje. Mi smo jednom u nedostatku papira za pečenje probali peći u podmazanoj tepsiji i moram priznati da smo s papirom bili puno zadovoljniji. Kad su kolačići pekli na tepsiji donji dio kolačića je bio puno jače pečen od gornjeg.

Uživajte u izradi ovih jednostavnih kolačića s vašom djecom.

DOBAR TEK!

Objavljeno u rubrici kolači, Kuhaonica | Tag članka: , , . Označi link.