Kisela repa z grahom

Ovakva starinska jela othranila su mnoge generacije. Prilično jeftina, no s druge strane jako hranjiva jela često su se spremala u mnogobrojnim obiteljima kako bi nahranila sva gladna usta. Upotpunjena domaćim komadom sušenog mesa ili kobasicama potpun su kalorijski obrok.

O repi

Repa kao biljka i njezine podvrste poznate su i po ljekovitim svojstvima, veliki udio vitamina C, antikancerogeno, antivirusno i protubakterijalno djelovanje uvrstilo je repu u namirnice biljnog porijekla koje su čovjeku u prehrani gotovo neophodne.

O grahu

Na svijetu postoji oko 70 vrsta ovog povrća. Radi se o jednogodišnjoj biljci koja sazrijeva u jesen. Grah sadrži mnogo bjelančevina, ali su one fiziološki nepotpune, što znači da im nedostaju aminokiseline koje su za ljudski organizam neophodne. Ovaj nedostatak se lako nadoknađuje sa uporabom žitarica u ishrani. U vegetarijanskoj kuhinji grah je veoma popularan, jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak bjelančevina. Grah obiluje mineralom molibdenom koji čini sastavni dio detoksikacijskog enzima sulfit oksidaze. Osim toga, grah sadrži brojne važne vitamine poput folne kiseline, vitamina B1, B2 i K i minerale poput bakra, željeza, magnezija i kalcija. Grah se ističe i sadržajem fitokemikalijama antioksidativnog djelovanja osobito antocijanina koji štite od štetnog djelovanja slobodnih radikala.

KISELA REPA Z GRAHOM I DOMAĆIM KOBASICAMA:

  • 1 kg kisele repe
  • 500 g graha
  • domaće kobasice ili sušeno meso
  • malo ulja, brašno, crvena paprika, sol

Grah skuhajte u dvije vode. U lonac za kuhanje stavite kobasice ili sušeno meso i repu pa sve skupa zalijte vodom. Posolite i popaprite po želji. Ako je repa suviše kisela, prethodno ju operite pod tekućom vodom. Pri kraj ukuhanja u repu dodajte skuhani grah. Napravite zapršku od ulja i brašna te joj dodajte crvene paprike. Umiješajte u repu. Pustite da provrije. Uz ovo jelo odlićno pašu kukuruzni žganci.

Objavljeno u rubrici juhe i variva, Kuhaonica | Tag članka: , , , . Označi link.