Juice od naranče

Mirisno narančasto voće je iznimno bogato vitaminom C, kalcijem i folnom kiselinom te pomaže zdravlju srca, a naranča je osobito korisna za trudnice. Jedna voćka srednje veličine ima tek 61 kcal. Naranča je voće koje se svrstava u skupinu citrusa.  Značajan su izvor kalija, likopena te beta-karotena. Mogu pomoći u prevenciji karcinoma kolona i želuca, visoki unos može smanjiti rizik od katarakte, te pomoći organizmu da bolje apsorbira željezo te na taj način preveniraju anemiju.

Stablo naranče je u mnogim kulturama simbol braka i ljubavi. Naranče se ponekad nalaze na renesansnim slikama bračnih parova. Na vjenčanjima mladenke često stavljaju narančin cvijet u kosu ili nose bukete od tih cvijetova na vjenčanju, a cvijetovi često služe i kao dekoracija na vjenčanim tortama. Na Siciliji se slika Djevice Marije ukrašava grančicama naranče. Narančin cvijet je državni cvijet Floride. Naranča je navodno sudjelovala u početku trojanskih ratova, jer je “zlatna jabuka” (Hesperidum mala) koju je Paris dao Afroditi vjerojatno bila naranča. U feng shuiu narančino stablo se smatra simbolom bogatstva i blagostanja.

Potrebno:

 • 1,2 kg naranči
 • šaka soli
 • 3 dkg limunske kiseline
 • 1 l vode
 • 1 kg šećera
 • 8-10 l vode

Priprema:

 1. Prvi dan operite naranče i namočite ih u vodi sa šakom soli. Ostavite da odstoji 24 sata.
 2. Drugi dan narežite naranče na kockice i namočite ih u litri vode sa 2 dkg limunske kiseline. Ostavite da stoji 24 sata.
 3. Treći dan prokuhajte naranče u toj istoj vodi sa kilogramom šećera dok se naranče ne prekuhaju.
 4. Ja sam posebno stavila prokuhati 8 litara vode u veliki lonac. Kad su se naranče sa šećerom prokuhale, izmiksala sam ih u kašu sa štapnim mikserom i postepeno dodavala u lonac s prokuhanih 8 litara vode.
 5. Izmiksane naranče sam propasirala kroz sitno metalno cjedilo i još jedanput malo prokuhala. Ovisno o tome koliko mrvica od naranči želite imati u juicu toliko procijedite.
 6. Kad se ohladi, sipate u staklene boce i zatvorite.

Ja sam držala juice u frižideru. Ispao mi je dosta gusti pa smo ga još prije posluživanja miješali s vodom u omjeru 2/3 juica i 1/3 vode.

Odlično je osvježenje u ovim ljetnim vrućinama.

Objavljeno u rubrici iz prirode, Kuhaonica | Tag članka: , , . Označi link.