Juha od cvjetače

Volim pripremati i jesti juhu od cvjetače. Djeca je isto vole pogotovo kad je izmiksam da se cvjetača ne vidi. Iako bez obzira na to ostavim li cvjetaču u komadu ili ne, njima obavezno izmiksam. Najčešće cvjetaču i pripremam u juhi, a ponekad na salatu ili je poham. Cvjetača u sebi sadrži vitamin C, folnu kiselinu i beta karoten pa je stoga odličan čuvar krvožilnog sustava. Od nje se najčešće pravi juha, a može se panirati s krušnim mrvicama i pohati ili zapeći u pećnici. Vrlo je zdrava i trebalo bi je što češće unositi i jelovnik. Moram priznati da je odlična i kiseljena cvjetača, a ako je domaća, ja je mogu jesti i sirovu.

Potrebno:

  • cvjetača
  • 1-2 krumpira
  • vrhnje za kuhanje ili slatko vrhnje

Priprema:

U vodu se stavi kuhati krumpir narezan na manje kockice i posoli se. Kad je krumpir skoro gotov, doda se cvjetača narezana na male cvjetiće i kratko se prokuha.

Kad je sve kuhano dodamo vrhnje. Ako se juha izmiksa štapnim mikserom, nije potrebno u vrhnje staviti brašna jer povrće zgusne juhu i tada je ukusno ako se doda slatko vrhnje, a ako ne tada se u vrhnje stavi malo brašna da se dobije malo gustoća juha.

Objavljeno u rubrici juhe i variva, Kuhaonica | Tag članka: , , . Označi link.