Grah (varivo)

Iako je grah prava zimska hrana, ja ga najviše volim slagati ljeti jer mi je onda dostupno puno povrća koje stavim u grah kad kuham varivo. Obično prvo popirjam luk nasjeckan  na sitno, a kad je luk staklast dodam i dva tri češnja češnjaka. Papriku narežem na komadiće te dodam luku i češnjaku. Najbolji mi je grah ako stavim popirjati mladi luk narezan na komadiće od 1 cm. On daje poseban, svjež i pun okus ovom varivu.

Na to dodam grah koji sam već malo prokuhala i ocijedila. Ako koristim sušeni grah, onda ga stavim odmakati u vodu preko noći i još ga prokuham nekih 20 – tak minuta. Ako koristim mladi grah, onda ga prokuham samo na 10 – tak minuta. Promiješam te dodam na sitno narezani krumpir i mrkvu. Nalijem vode, začinim sa soli i paprom i ostavim da se kuha. Nakon otprilike 1 sat krenem slagati zapršku. Prije zaprške u grah dodam par listića lovorovog lista. Stavim još malo Vegete te crvenu slatku papriku. Zapršku napravim tako da na malo ulja popržim 2 – 3 žlice brašna te ostavim da se poprži, ali na kratko. Tom smjesom zgusnem grah te ostavim da još malo provrije.

Ponekad kad kod kuće imam batat, stavim ga umjesto krumpira ili stavim sasvim malo krumpira, a više batata. Okus graha je onda slatkast, a batat (narezan na kockice) stavim kuhati 20 – tak minuta prije nego je grah gotov. Batat se kratko kuha i ako ga stavite kuhati kad i ostale sastojke, u potpunosti će se raskuhati.

Ovo jelo volim kuhati jer nema puno posla, a svi su uvijek zadovoljni. Muž često kasni na ručak, a grah lako podgrijem i svaki put kad ga podgrijem čini mi se da je još bolji (za razliku od većine drugih jela). Ljeti ga jedemo sa svježom paprikom ili paradajzom. Uz to obično slažem neku zlevanku, kuham puding ili mladi kukuruz

Objavljeno u rubrici juhe i variva, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , , , , . Označi link.