Domaći bijeli kruh

Ako volite domaći kruh evo mojeg recepta za jednostavan bijeli kruh koji je lako zamijesiti i provjereno je da će uspjeti. Klinci su jučer imali volje mijesiti i peći kruh, a pošto ga svi volimo jesti (čak i previše) zaključila sam da je to odlična ideja. Kruh mi uvijek dobro ispadne, ali nikako nisam uspjela omekšati dosta tvrdu koru domaćeg kruha. Uz savjet mame Željke to mi je ovaj put uspjelo pa ću ga od sada sigurno češće i peći. Na veliko veselje svih ukućana.

Evo sastojaka koje sam stavila u kruh:

  • 1 kg bijelog brašna
  • 2 Garanta
  • 2 žličice soli
  • 5 žlica ulja
  • vode po potrebi

Pomiješajte sve sastojke i dobro ih zamijesite. Sol pomiješajte sa malo tople vode u posebnoj šalici pa tu smjesu dodajte u brašno. Vode dolijevajte po potrebi dok ne zaključite pod rukom da ste pogodili omjer točnih sastojaka. Tijesto mora biti takvo da se previše ne lijepi za ruke. Ako se još uvijek lijepi ili ga niste dovoljno mijesili ili vam nedostaje još malo brašna.

Uz Garant tijesto se ne treba dizati. Dovoljno ga je zamijesiti i odmah prebaciti u podmazanu tepsiju. Ja obično zamijesim dvije štruce koje onda stavljam jednu pored druge u tepsiju dimenzija: 30 x 18 cm.  Ostavite tijesto da se malo digne u tepsiji (otprilike 10 – tak minuta) te ga stavite peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C. Nakon pola sata pečenja smanjite pećnicu na 180°C dok se kruh ne ispeče do kraja (otprilike još pola sata).

Kad je kruh pečen izvadite ga te omotajte mokrom krpom. Ostavite da omekša. Ja sam ostavila čak sat i pol jer smo otišli u šetnju i poprilično se dugo zadržali vani. Kruh je bio odličan kad smo se vratili. Ivoni je bio najbolji s Margom, a mi ostali smo uživali u domaćem kruhu s domaćim pekmezima od šljive, jagode, kupine. Mljac…

Ovaj recept za domaći kruh je moja mama naučila od bake. Izuzetak je Garant koji možete lako zamijeniti običnim kvascem.

Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , , . Označi link.