Bakalar na bijelo

Ako još niste, sada je vrijeme da nabavite bakalar i spremite ovo delikatesno jelo za vaše najmilije na badnju večer. Bakalar je vrlo cijenjena riba koja se koristi u prehrani, naročito sušen i soljen. U Hrvatskoj postoji tradicija njegove konzumacije na Badnjak. Od bakalara se dobiva i riblje ulje koje je bogato vitaminima. Ja nikad nisam spremala bakalar i vjerojatno ni neću dok god imam mamu i hvala Bogu na tome. Tradicija je već u našoj obitelji da se na Badnjak skupi cijela obitelj na večeri, a jede se uz ostale delicije, obavezno bakalar.

Potrebno:

 • 2-3 suha bakalara
 • 10 manjih krumpira
 • 3-4 češnja češnjaka
 • maslinovo ulje
 • sol, papar
 • peršin

Priprema:

 1. Suhi bakalar namačite 2-3 dana (danas vam je zadnji dan) u hladnoj vodi. Ne smije ga se tući, već rukama savijati. Svaki dan mijenjajte vodu.
 2. Na Badnjak popodne počnite ga spremati kako biste imali finu večeru.
 3. Kuhajte ga u hladnoj vodi dok ne zakipi, maknuti s vatre, dobro ga posoliti i ostaviti 10 minuta.
 4. Nakon 10 minuta ga ocijedite iz vode, ali tu vodu nemojte baciti, već ju ostavite sa  strane jer će vam trebati.
 5. Položite kuhani bakalar na čisti ubrus i očistite ga od svake i najmanje kosti.
 6. Očišćeni bakalar stavljajte u neku zdjelu koju ćete kasnije moći staviti da se bakalar kuha još u njoj na pari. Bakalar sada popaprite i zalijte s osminom litre kvalitetnog maslinovog ulja, dodajte češnjak nasjeckani i peršin.
 7. Zdjelu poklopite i tresite i lupajte među rukama dok tekućina ne postane bijela kao mlijeko. To treba tresti minimalno pola sata.
 8. Za to vrijeme skuhajte cijele krumpire i ogulite ih te narežite na ploške.
 9. Kad ste bakalar dobro stukli dodajte mu krumpir i nek se to još kuha na pari 1 sat. Po potrebi zalijevajte vodom od bakalara i tucite još povremeno.
Objavljeno u rubrici glavna jela i prilozi, Kuhaonica | Tag članka: , , , , , . Označi link.