Skok u razvoju ili problemi s dojenjem

Kad su mi druge majke prije samo pola godine govorile o skokovima u razvoju i kako one prolaze sa svojim bebama kroz njih, pomislila sam doslovno da su to gluposti. Iskreno, uopće se ne sjećam tih skokova u razvoju s Karlom prije 5 godina i s Krstom prije dvije godine. Doduše on s tri mjeseca bio u bolnici tako da je to bila sasvim druga dimenzija proživljavanja. Sad sam trenutni s Frankom u trećem mjesecu i mislim da ima skok u razvoju iako se to može nazvati i neki problem jer mi u ovom trenutku i predstavlja problem s dojenjem. Doduše ne onaj klasični kad dojenje nije uspješno zbog raznih faktora. Prije tri dana je prestala spavati po danu i počela se opasno dizati u želji da sjedne. Takve se promjene dogode praktički preko noći. Ustvari mi se takav skok dogodio s Krstom nakon njegove druge godine, ali ne s dojenjem već prehranom. Odjednom je počeo više jesti, taman kad smo doktorici rekli da ništa ne želi jesti osim formule. Malo sam čačkala po internetu i saznala što su to skokovi u razvoju ili “frekventni dani” kako se još zovu.

Skokovi u razvoju se javljaju u razdobljima bebina života kad one doživljavaju neke promjene. Prvi se događa između 7. i 10. dana bebina života kad dijete treba nadoknaditi težinu koju je izgubilo u bolnici. Taj ja nisam ni primijetila. Slijedeći su skokovi u 3. tjednu, zatim u 6. tjednu i nakon toga u 3., 6. i 9. mjesecu. Iako ni to nije kraj, ali dalje od toga neću ići. Moram priznati da iako sam majka po treći put, osjećala sam se kao prvorotkinja i mislila sam da imam veliki problem s dojenjem iako je do sad sve išlo kao po loju. Mnoge majke zbog toga odustaju od dojenja ili daju formulu. I ja sam je kupila no srećom sam pronašla zanimljive članke koji su me prosvijetlil pa ću ja strpljivo i hrabro nastaviti s dojenjem kao i do sada, samo malo češće dok ne prestane.

Kako se manifestiraju ti skokovi u razvoju? Beba je nakon jela i dalje cmizdrava, često se budi ili uopće ne želi spavati iako  je umorna i treba joj san koliko i hrana, stalno bi bila na prsima, i naravno od tolike količine hrane stalno bljuca.

Zašto se skokovi u razvoju događaju? Događa se promjena u ritmu hranjenja i spavanja. Beba se razvojno i ritmički razvija i napreduje, znači kad se počne okretati, kao sad Franka, puzati, hodati ili govoriti. Stručnjaci tvrde da se to događa jer se količina mlijeka prilagođava rastućoj bebi i povećava se količina kalorija po podoju. Oni su prisutni kod svih beba, ali nisu kod svih tako izraženi.

Koliko dugo traju skokovi u razvoju? Mogu trajati 2-3 dana, ali i do 7 dana. Prsa se za to vrijeme prilagođavaju i povećava im se proizvodnja. To jednostavno treba pregrmiti i ne uvoditi formulu već što češće dojiti bebu. dvadeset minuta dojenja svakih sat vremena je bolje nego rjeđi i duži podoji. Jedno kratko vrijeme je bebin apetit veći nego mamina proizvodnja mlijeka no potrebna je disciplina mame, što znači dovoljno odmora, zdrava i obilnija prehrana i slušanje bebe.

Mi smo trenutno u tromjesečnom skoku i malo sam to doživjela moram priznati kao šok i svoj neuspjeh, ali sad sam puno mirnija kad znam neke činjenice jer sam već od očaja mislila da više nemam mlijeka. Franka je sve više i više budna i zainteresirana za svijet oko sebe. S onim svojim velikim okruglim očima promatra, moram priznati najviše svoju mamu i braću. Stalno me traži pogledom i traži moje društvo. Češće plače jer želi biti u centru događanja i želi se igrati. Iako mi je više odgovarala faza dugog spavanja, svaka nova promjena donosi nove zanimljivosti i na taj način upoznajemo svoju djecu. Svaki dan naučimo nešto novo, kao i oni na kraju krajeva.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, naša iskustva | Tag članka: , , , , , , . Označi link.