“Zimski blues”

“Jesenska depresija” ili “zimski blues”, manifestira se bezvoljnošću, manjkom energije, pojačanom željom za slatkom hranom i poremećajima spavanja. Kratki dani popraćeni manjkom sunčeve svjetlosti rezultiraju osjećajem umora, manjkom energije i depresijom. Ovakva letargija lako se uvuče u našu svakodnevnicu za vrijeme tmurnih, maglovitih hladnih dana. Na nama je odluka hoćemo li se prepustiti ovakvom raspoloženju ili ćemo se boriti protiv tzv. zimskog bluesa, još jedne pošasti ovog našeg modernog doba. Najbolja borba protiv ovakvog depresivnog raspoloženja je samopomoć uz nekoliko malih trikova. Važno je zadržati optimizam i držati se pozitivne energije i pozitivnih misli. Mišljenja sam oduvijek da energiju i misli kakve šaljemo prema van tako nam se onda i vrati. Znači naoružajte se sretnim mislima, pozitivnošću i nabacite osmijeh i tada kada vam se čini da nema razloga za smijanje.

Ustanite ranije

Zimi je sunce jako oskudno pa time i manjak sunčeve energije pridonosi lošem raspoloženju i bržem razvoju depresivnih stanja. Ranim jutrom podignite rolete i odvrnite zastore kako bi u vaš dom ušla maksimalna količina sunca i tako se skupila sva pozitivna sunčeva energija koja će instanto pomoći radnom elanu. Ako dan započnete ranije, imate više vremena za obaviti sve što trebate, a time i više mogućnosti za više slobodnog vremena.

Pazite na način prehrane

Držite se već svima poznate piramide pravilne prehrane. Konzumirajte 5 obroka dnevno, ne preskačite doručak i izbjegavajte masnu hranu, kavu, alkohol i industrijsku hranu obilatu raznim toksinima i umjetnim dodacima. Jedite više orašastih plodova, voća, povrća i grijte se krepkim juhama.

Pokrenite se

Vježbanjem trošite kalorije i brzo i efikasno djelujete na izbjegavanje zimskog sna. Fizičkom aktivnošću oslobađate toplinu i time dižete tjelesnu temperaturu. Neki sport po izboru ili sama fizička aktivnost poput šetnje odličan je način da se socijalizirate i tako se dodatno borite protiv lošeg raspoloženja. Bilokakva fizička aktivnost djeluje protiv depresije a i vaše kositi, mišići i zglobovi će vam biti zahvalni. Osim toga pri vježbanju oslobađa se hormon ugode koji dodatno djeluje u borbi protiv depresije.

Aromaterapija

Poznata su pozitivna djelovanja aromaterapije na čovjekovo raspoloženje. U tmurnim zimskim danima koristie eterična ulja npr.  s mirisom citrusa koja asociraju na tople sunčane ljetne dane.

Družite se i smijte

Okružite se dragim ljudima koji u vama izazivaju osjećaj sreće i zadovoljstva. Pokušajte se čim više družiti s optimističnim, veselim ljudima koji se puno smiju i vidjet ćete kako će ta njihova pozitivna energija djelovat poput neke vrste zaraze. Ako ste stalno u društvu bezvoljnih, depresivnih i pesimističnih ljudi začas ćete i vi poprimiti takav stav i lako se uljuljati u “zimski blues”.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, savjeti | Tag članka: , , , , . Označi link.