Njega pupka

Kad sam rodila Karlu, sjećam se kako sam se užasavala od same pomisli da moram taj pupak čistiti i previjati. Bio mi je gadljiv, a i bojala sam se da to nju boli i da joj nešto ne napravim. Prije pet godina smo za čišćenje i higijenu pupka koristili bivacin prašak i gazice. Sva sreća pa je Karli pupak otpao tri dana nakon što smo došli iz bolnice.

Drugi put sam bila hrabrija, a i pošto sam s Krstom bila 12 dana u bolnici i vidjela kako sestre to spretno rade, pomislila sam da i ja to sigurno mogu i nije me bilo strah. Postala sam pravi majstor za pupak, a i kupanje ispod slavine mi se totalno dopalo. Jer tako dugo dok djetetu pupak ne otpadne, ne preporuča se kupanje u kadici da se taj pupak previše ne moči, mora ostati suhi. S obzirom da je Krsto imao pupak još 20ak dana nakon što smo došli iz bolnice, iskustva stećena u bolnici jako su mi dobro došla. A najbolje od tog roominga kad je beba s vama 24 sata jest da kad vidite sestre kako uređuju vašu bebu shvatite da su bebe otporne i da im ništa ne možete napraviti. Jer iako one izgledaju onako male krhke, ustvari su žilavi borci.

Evo sad i treći put kako sam postala majka pupak mi ne predstavlja apsolutno nikakav problem. To mi je isto kao i da mijenjam pelenu. Sad prijeđimo na bitno, kako se čisti pupak. Treba vam octenisept sprej i gazice. Na gazu stavite octenisept i obrišete područje pupka oko mjesta gdje se pupčana vrpca još drži. To čišćenje dijete ništa ne boli i nemojte se bojati dobro obrisati oko pupkovine. Zatim stavite gazu i omotate oko pupka, najbolje je onu malu dimenzija 5×5. Pupak mora obavezno biti izvan pelene, dakle kad premotavate pelenu malo podvrnite tako da vam se ne dogodi da vam se slučajno smoči pupak od mokraće da ne dobije neku infekciju. Nema pravila kako ćete pupak zamotati, netko zaveže, netko samo omota ili preklopi gazu preko pupka. Dobro je kad je dijete široko povijano pa se onda s tim pelenama još dodatno učvrsti gaza. Budite hrabri i strpljivi jer to će sve brzo proći i taj pupak će otpasti tako da vi i vaša bebica konačno možete početi uživati u čarima kupanja i maženja. Mi se moramo strpiti još samo koji dan jer se pupak drži još samo s jednom niti.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, savjeti | Tag članka: , , , . Označi link.