Kako očistiti bebin nos

U ovo vrijeme prehlada i viroza, koliko god nastojimo zaštititi male bebe, to nam ne uspije svaki put. Bebe koje imaju stariju braću u nezavidnom su položaju jer koliko god objašnjavali starijoj djeci da ne smiju dirati bebu kad su prehlađeni, da moraju staviti ruku kad kašlju ili kišu, prati ruke i ne ljubiti bebu, najčešće je to nemoguća misija. Tako je i beba Fa, kako Krsto zove Franku, uspjela izdržati bez prehlade samo dva tjedna svog života. Imala je čak jedan dan i temperaturu 38,7. No ovaj puta nisam paničarila, već sam joj dala pola lupocet čepića. Temperatura se srećom više nije vratila, ali je ostao začepljen nos i kašljanje. Možda da mi je to prvo dijete, možda bih bila sada u panici, ali pošto mi je treće malo sam ipak mudrija što se tiče prehlade. Karla mi je uvijek bila zdrava pa nisam imala problema s tim prehladama, a s Krstom sam prošla doista svašta, čak i bolnicu od mjesec dana kad je bio jednomjesečna beba. Danas razmišljam da i nije moralo biti tako da nisam na prvu temperaturu odmah išla na hitnu s njim. No bio je vikend i bilo me strah pa nisam čekala da se temperatura spusti od čepića. Ja vam samo mogu iz svog iskustva dati nekoliko savjeta što ja radim kad je beba prehlađena i ne može disati kroz nos.

Prvi je korak u odčepljivanju nosa naravno, inhalacija  kamilica. U poslijednje vrijeme često čujem kako su se djeca poparila kod inhalacije. Naravno treba biti vrlo oprezan kod inhalacije jer se svakome to može dogoditi. Kako inhalirati malu bebu? Skuhaju se cvjetovi kamilice u vodi do vrenja tako da se napravi para. Dijete treba držati iznad te posude iz koje izlazi para. Stavite ga potrbuške na svoje noge u visini od barem pola metra od pare. Čvrsto ga držite da se dijete slučajno ne trgne i padne vam. Malu beba se ne pokriva s plahtom ni ičim drugim. Da biste bili sigurni da dijete nije preblizu pare, stavite mu ispred lica ruku da osjetite na ruci koliko je topla para. Ako je dijete veće i opire se inhalaciji, jako plače, nemojte forsirati jer će mu biti od tog silnog plakanja još gore, a i može se opeći ako se jako otima. Krstu  sam uspjela inhalirati tek ove godine zahvaljujući Karli koja obožava inhalaciju. Mi se pokrijemo ispod plahte i čitamo knjigu. Krsti je to bilo jako zanimljivo pa nam se pridružio.

Osim inhalacije možete koristiti kapi aquamaris za bebe ili sprej i pumpicu ako se uopće može nešto ispumpati. Pazite kad kupujete te razne pumpice, vodite računa da i onaj nastavak koji se stavlja u nos bude mekani, silikonski, mislim da tigex ima takvu. Kod ispumpavanja sekreta iz nosa nema mjesta nježnosti, to ne voli ni jedno dijete, plače i otima se, ali to vas ne smije pokolebati jer vi mu želite pomoći da može disati i to nemojte zaboraviti. Glavu treba držati čvrsto da ga ne podrapate po nosu ili ranite u nosu.

Kad ništa od navedenog ne pomaže, tada se treba okrenuti drastičnijim potezima. Mi smo se odlučili za nosni aspirator koja se priključi na usisavač. Kupili smo neki mađarski marke Arianna i doista je odličan. To je jedino učinkovito za našu Franku i tek joj privremeno pomaže dok se ponovno ne nakupi sekret u nosu. Primjena nosnog aspiratora je vrlo jednostavna. Jedan dio se stavi u cijev usisavača, a drugi djetetu u nos. Dijete morate držati uspravno i drugu nosnicu morate začepiti. Dobro je prije isisavanja sekreta inhalirati dijete ili koristiti sprej za nos da se malo otopi taj sekret. Lakše će izaći. Poslije upotrebe se dezinficira u vrućoj vodi i to je to.

Nadam se da će vam nešto od ovoga pomoći, a aki i vi imate neke dobre savjete za nas i ostale mame, kako olakšati dječici da mogu lakše nositi se s tim prehladama i virozama, svakako vas molim da to podijelite s nama. Bit ćemo vam zahvalni.

Mama Karmela je s nama podijelila još jedan način kako olakšati bebama disanje, a to su kapi za nos od korijena bijelog slijeza koje napravite sami kod kuće. Korijen bijelog sljeza kupi se u ljekarni (košta 22,51 kn). Kapi se pripreme tako da se dvije žličice korijena prelije s 1 dcl prokuhane vode i ostavi pokriveno 2 sata. Procijedi se i čuva u staklenoj posudi na sobnoj temperaturi ne duže od 24 sata. Ukapava se 2 puta dnevno u svaku nosnicu 1-2 kapi.

Hvala mami Karmeli na korisnom savjetu.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, savjeti | Tag članka: , , , , , , , . Označi link.