Čišćenje kućanstva alkoholnim octom

Ocat je namirnica dobivena octenim vrenjem razrijeđenih alkoholnih otopina, koje mogu imati različito podrijetlo. Octeno vrenje izazivaju mikroorganizmi koji pripadaju grupi Mycoderma aceti ili Bacterium aceti.

Sirovine za preradu u ocat jesu: vino, voćna vina, pivo, razrijeđeni etanol, fermentirani slad, surutka i sve šećerne otopine koje se najprije podvrgavaju alkoholnom vrenju pa fermentaciji.

S obzirom na to da su u današnje vrijeme sve više prisutne razne alergije i bolesti vezane uz hranu i razna kemijska sredstva, mnoge domaćice se sve više okreću prirodi, a time i čišćenje kućanstva prirodnim sredstvima koja su dostupna, ali i učinkovita. Octom se kao dezinfekcijskim sredstvom može čistiti svaki prostor našeg doma, od kuhinje do kupaone, osim što se koristi i u prehrani.

U kupaonici…

Tvrdokorne mrlje i kamenac koji se sve više talože u našim kupaonicama zbog kakvoće vode i ostalih utjecaja mogu se lako i zdravo čistiti alkoholnim octom, sodom bikarbonom ili limunom. Sva su nam ta sredstva lako dostupna i nisu štetna kad čistimo kao ona kupovna koja usput čišćenjem udišemo. Pogotovo je dobro koristiti prirodna sredstva ako imate djecu.

Površine koje održavate čistima stalno, lako se čiste otopinom sode bikarbone u vodi dok ćete tvrdokorne mrlje i plijesan s vremenom moći očistiti limunovim sokom ili alkoholnim octom. Pošpricate po površini i ostavite 15ak minuta i dobro istrljate čvrstom četkicom.

U WC ulijte šalicu alkoholnog octa i ostavite preko noći.

Da biste se riješili kamenca na staklenim površinama tuš kabine, namočite spužvu u alkoholni ocat i prebrišite staklo.

Isto tako možete oprati ogledala i stakla. Jednu žlicu octa promiješate s litrom vode. Poprskate po staklu ili ogledalu i obrišete novinama ili krpom od mikrovlakana.

U kuhinji…

Ono što mogu potvrditi iz prve ruke jest čišćenje kuhala za vodu od kamenca alkoholnim octom. U kuhalo ulijete litru vode i 0,5 do 1 dcl (ovisno o količini kamenca u kuhalu) alkoholnog octa. Prokuhate i ostavite da odstoji. Nekoliko puta još prokuhajte čistu vodu u kuhalu da se ne bi osjetio miris ili okus octa. Pokušajte održavati svoje kuhalo čistim tako da prokuhanu vodu ne ostavljate u kuhalu.

Mikrovalnu pećnicu koja nije jako zaprljana također možete očistiti mješavinom vode i octa. U posudu koja se smije stavljati u mikrovalnu stavite u omjeru 1:1 octa i vode te upalite mikrovalnu na što veću temperaturu oko10ak minuta. Ocat će se isparavati po stjenkama mikrovalne i masnoća će se topiti. Dobro je ovaj postupak ponoviti nekoliko puta. Nakon toga se mikrovalna prebriše suhim papirnatim ručnicima i pokušajte je čistiti nakon svake upotrebe pa će ovaj način čišćenja biti lakši i učinkovitiji.

Naravno, nemojte misliti da će vam tvrdokorne mrlje i prljavštine nestati prvo upotrebom ovog prirodnog sredstva. Postupak treba ponavljati češće pogotovo kod starih mrlja.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, savjeti | Tag članka: , , , . Označi link.