Platnene pelene

Oduvijek me nteresirala ekologija. Još u osnovnoj školi sam sudjelovala na natjecanjima iz ekologije. Što sam starija to više pokušavam dati svoj doprinos u zaštiti okoliša.  S obzirom na to da je imati dijete financijski iscrpno, a i koliko nerazgradivog smeća se stvara korištenjem jednokratnih pelena, bili su mi to glavni pokretači za korištenje platnenih pelena.

Nešto sam o platnenim pelenama čitala, a nešto čula od mama koje ih koriste. Odlučila sam se za taj korak i koristim ih duže od godinu dana. Jako sam zadovoljna. Nisam ih počela koristiti od prvog dana djetetova rođenja jer je bilo bolesno, ali sam počela od trećeg mjeseca njegova života.

Svoje prve pelene sam naručila preko prijateljice koja ih je kupila na ebay-u. Bile su rabljene, ali odlično očuvane. Koristim ih još danas. Postoje različite veličine i različiti modeli i materijali, ali nisam toliki znalac da bih mogla o tome pisati. Pišem samo o onima koje ja koristim. Moje su platnene pelene popolini i jako sam njima zadovoljna. Sve su one size što znači da se mogu koristiti od malena pa dok se dijete ne riješi pelena. Drukerima se regulira veličina i potrbno je koristiti zaštitne gaćice. Kasnije smo da rodinoj rasprodaji kupili rodine puse po 20 kn također rabljene i fenomenalne su.

Svatko ima svoju priču o platnenim pelenama. Ja osobno mislim da većina onih koji to iskustvo nemaju prvo pomisle na svoje mame i bake koje su nekada ručno prale pelene dok nije bilo jednokratnih pelena. Takva je bila reakcija mojih kad su čuli da ću koristiti platnene pelene. Kamo s prljavim pelenama? Smrde li? Pitanja, pitanja…

Ja sam ih u početku namakala u vodi s octom dok nisam skupila dovoljno pelena za jednu perilicu, ali to više ne radim. Sad sam kupila plastičnu kantu s poklopcem u koju ih odlažem s tim da pokakani uložak isperem sa dm sapunom za mrlje i tako ostavim. Perem ih svaki treći dan. Imam ih oko 30 i kad se skupi do 20 komada operem ih na 60 ºC. Koristim trećinu praška koji bih koristila da perem bijelu robu. Ne stavljam omekšivač i ne sušim ih u sušilici. Ponekad stavim u perilicu octa ili soda bikarbonu za mrlje. Ako mi je i neka mrlja od kakice ostala na ulošku, ona će nestati s drugim pranjem ili izblijediti na suncu. Više ovih tehničkih i ostalih informacija o platnenim pelenama pročitajte na  stranicama udruge Roda jer one i proizvode te pelene i stručne su. Ja sam uglavnom zadovoljna platnenim pelenama i opet bih ponovila to iskustvo da imam još djece.

S obzirom na to da sam ja nezaposlene i dijete mi ne polazi jaslice nemam iskustva kako funkcioniraju tete u jaslicama s platnenim pelenama, ali vjerujem da je sve stvar osobe i dogovora. Istina je da dijete treba možda češće premotati jer dijete s platnenom pelenom, za razliku od jednokratne, osjeća da je mokro pa mu nije ugodno ako ga predugo ostavite tako. Vidim to po svom djetetu kad se meškolji i ne može se namjestiti. Tada znam da je vrijeme za tutu i prematanje. Vrlo je važno dobro namjestiti zaštitne gaćice tako da u potpunosti prekriju pelenu jer ako mokra pelena dođe u doticaj s odjećom smoči se pa je potrebno preskidati dijete. To se nama dogodilo puno puta, ali smo preživjeli.

Kad se jednom odlučite za platnene pelene, nemojte odustati. Samo hrabro naprijed. One su tako lijepo dizajnirane da Vas jednostavno mame svojim izgledom. Sigurno nećete požaliti, a ako sam ovim člankom pomogla i jednoj mami u donošenju odluke da izabere platnene pelene, moja je misija uspješna.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, naša iskustva | Tag članka: , , , , , , . Označi link.