Sušenje peršina

Imate li vrt sa začinskim biljem, bilje možete za zimu spremiti u tegle i na toplo ( npr. neki manje grijani hodnik ili garažu ) i tako bilje koristiti kroz čitavu zimu. Ako pak nemate takvo prigodno mjesto, možete višak začinskoga bilja osušiti i na taj način ga spremiti za duge zimske dane. Takav način spremanja sušenjem pogoduje gotovo svim vrstama začina. Ipak jedan od začina koji se u našem podneblju najviše koristi je peršin. O aromama peršina nije potrebno puno rasprave. No osim tih aroma peršin ima i ljekovita svojstva. U narodnoj medicini koristi se za bolesti bubrega, za poticanje mokrenja, kod problema s prostatom, naticanja, nadutosti , reume. Efikasno djeluje i protiv celulita i pomaže smanjenju tjelesne težine. Koristan je kod infekcija i smanjenja tjelesne temperature te nakon poroda pomaže normalizaciji maternice i potiče stvaranje mlijeka. Žvakanjem peršinova lista uspješno se riješava zadah nakon jedenja luka i češnjaka.

Odlučite li spremiti peršin za zimu imajte na umu da se sušenjem gubi veći dio korisnih vitamina, arome i boje nego zamrzavnajem. Ipak za dodatak jelima sušeno začinsko bilje je najpraktičnije.

Sušenje peršina:

Bilje za sušenje najbolje je ubrati ujutro čim se osuši od rose. Uberite svjež peršin i nakratko ga uronite u kipuću vodu. Istresite višak vode te ga osušite na ubrusu. Zatim ga zajedno sa stabljkama stavite u papirnate vreće da se ne zapraše i objesite ih na tamno i prozračno mjesto ( unutar kuće ili vani). Vrijeme sušenja ovisi o debljini stabljika i vlazi koja je prisutna na mjestu sušenja. Listove možete odvojiti od stabljike tako da ih suhe protrljate među dlanovima. Sušeni peršin čuvajte u staklenim ili keramičkim posudama ili pak u papirnatim vrečicama.

Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti | Tag članka: , , , , , , , , , , , , , , , . Označi link.