Kućni ljubimci – kako pomažu u odrastanju

Djeca i kućni ljubimci idealan su spoj. Imati kućnog ljubimca uz sebe kroz djetinjstvo korisno je i jako zabavno. Životinja nas može obradovati, biti nam prijatelj i raditi nam društvo kad smo sami. No nije to samo igra, treba se o njima i brinuti. Briga za kućnog ljubimca svakodnevan je posao pa se nikako ne smije zaboraviti na obaveze oko hranjenja, čišćenja ili šetnje. Stručnjaci tvrde kako tek desetogodišnjaci razviju sposobnost za samostalnu brigu oko kućnog ljubimca. Imajte to na umu prije nabave. Odlučite li ipak nabaviti jednog,  razmislite o vrsti koju želite. Mačka, pas, ribice i papige neke su od najpopularnijih vrsta kućnih ljubimaca. Iz iskustva mogu reći kako je pas stvarno najvjerniji prijatelj, no nemate li dvorište pripremite se za svakodnevne šetnje ( po svim vremenskim prilikama ). Također je tu i pitanje hranjenja, četkanja i čišćenja za psom koje isto tako treba redovito obavljati. I naravno odgoj samog psa. Nekakvo pretjerivanje u dresuri nije potrebno, no ipak određena pravila ponašanja valja usvojiti kako bi suživot psa i ljudi bio lakši. Također je tu i pitanje pasmine no to je već stvar osobnog izbora. Međutim prije same nabave raspitajte se dobro o karakteristikama i potrebama određene pasmine jer se one međusobno uvelike razlikuju.

Nadalje mačke nisu toliko zahtvjevni kućni ljubimci osim ako je držite u stanu pa vam često čišćenje posude s pijeskom može s vremenom ići na živce.  No također mačke nisu toliko privržene čovjeku kao psi. One su individualci kojima češće paše samoća nego druženje. Obićno se čovjeku približe tek kada ga trebaju ( hrana ) a ne kao psi koji jednostavno uživaju u ljudskoj blizini. To može biti pogodno za osobe koje ne žele često provoditi vrijeme uz kućnog ljubimca.  Međutim kad su mace malene jako su zaigrane pa se djeci takve najviše sviđaju. Samo oprezno jer njihove kandže znaju jako grepsti. Ptičica u našoj kući nema pa nemamo ni iskustva s istima. No što se tiče ribica priča je drugačija. Akvarij se u našem domu nalazi već nekoliko godina i mogu reći da je svake godine sve manje interesantan. Nabavili smo ga dok je Marko bio još beba i tada nam je jedino bio zanimljiv. Marko je u toj dobi obožavao gledati u ribice. Bio je to odličan način smirivanja. No danas je to sasvim druga priča. Akvarij je postao nezanimljiv a posao oko čišćenja sve zahtjevniji. Imate li 130 litarski akvarij, nije to nimalo lak posao.

Kako kućni ljubimci pomažu djeci

Stručnjaci se slažu oko toga da su kućni ljubimci korisni u djetinjstvu. Naime djeca uz njih uče odgovornosti, puno su fizički aktivnija te im raste samopouzdanje i razvijaju radne navike. Isto tako neka istraživanja dokazuju kako su korisni za fizičko zdravlje. U novije vrijeme sve je više spoznaja  o tome kao djeca koja su u najranijoj dobi ( do 1 godine ) u kontaktu s dlakom kućnih ljubimaca ( osobito mačke ) kasnije rijeđe razviju alergije i alergijske astme.  Doticaj s dlakom u ranoj dobi omogućava razvoju imuniteta. Presterilan način života vjerojatno ne pogoduje pravilnom razvitku imonuloškog sustava. Nadalje kućni ljubimci prirodni su podizači raspoloženja i djeluju umirujuće.

Na što treba paziti

Imajte na umu da su kućni ljubimci živa bića. Iako dijete rado brine o njima, nikako ne zaboravite provjeriti ima li hranu jer djeca ipak nisu posve odgovorna. Isto tako nikad ne ostavljajte manju djecu samu bez nadzora s  životinjom.  Djeca ( pogotovo ona mlađa ) mogu biti gruba pa postoji mogućnost da nenamjerno ozlijede vašeg ljubimca na što će se isti vjerojatno obraniti i tako ozlijediti dijete. Također imajte na umu spol životinje i ne želite li mladunce svake sezone razmislite o sterilizaciji vaše ženkice. Tu je naravno i pitanje godišnjih odmora. Ispitajte mogućnosti o zajedničom odmoru s ljubimcem ili pak mu omogućite primjerenu brigu dok ste odsutni.Objavljeno u rubrici Iskustva i savjeti, naša iskustva | Tag članka: , , , , , , , , , , , . Označi link.